Drie don'ts voor je bullet journal

3 Don’ts Voor Je Bullet Journal

Leuk dat je het tweede deel van dit tweeluik komt lezen. Het eerste deel, de drie do’s, kun je hier terugvinden. Voordat ik verder schrijf over wat beter niet te doen bij het gebruiken van een bullet journal, ben ik erg benieuwd naar wat jij graag had willen weten voordat je aan je bullet journal begon. Wat is jouw advies voor anderen? Laat het ons hieronder in de reacties weten!

De 3 besproken do’s voordat we de 3 don’ts induiken

  • Begin
  • Maak collecties in een apart boekje
  • Gebruik je bullet journal niet

Wat is handig om niet te doen

1: Dure bullet journal boekjes en pennen aanschaffen

Wanneer je online gaat kijken op Instagram, Pinterest etc. kom je van alles tegen wat heel overdonderend kan zijn.

Dat is niet de essentie van een bullet journal. Het moet een boekje zijn dat effectief en efficiënt voor jou werkt en dat kan al met een schrift van de Action en een simpele pen. Investeer niet meteen in dure pennen, stiften, bullet journals en wat al niet meer.

Ga eerst eens uitvogelen wat je leuk vindt en vul gaandeweg jouw middelen aan waarvan je weet dat je ze ook gaat gebruiken. Ik vind het soms verbazingwekkend om te lezen dat iemand iets heeft gekocht en vervolgens in een Facebook groep vraagt hoe het moet worden gebruikt en of ze voorbeelden mogen zien. Dan heb je naar mijn mening iets gekocht, waarvan je niet weet of het iets voor jou is en dat is toch zonde van je geld. Of is dit een te zuinige Nederlandse gedachte?

Ervaar door te proberen en te leren wat jij leuk vind en schaf dan gericht iets aan. Zo geniet je meer van je gekochte spullen, in plaats te eindigen met 200 rolletjes washi tape van Ali Express die je nooit gaat gebruiken. Herkenbaar?

Koop Niet Meteen Veel Spullen Voor Je Journal

2: Vergelijken

Dit is lastig, ik weet het. Het is menseigen om jezelf te vergelijken met anderen en vooral zo te denken dat de negatieve gedachte naar jouw kant beweegt. Niet naar die ander, want die is altijd beter, toch?

Als je dan toch vergelijkt, probeer je gedachten dan om te buigen naar iets positiefs. Zo kun je kijken naar een mooie spread en bedenken of jij iets met de essentie van de pagina kunt. Ik zal je een voorbeeld geven vanuit mijn eigen ervaring.

Zoals ik eerder schreef in het artikel over de ‘3 Do’s Voor Je Bullet Journal‘, heb ik moodtrackers gebruikt, omdat iedereen dit deed. Dan kwam er weer een prachtige afgeronde (volbrachte) tracker voorbij en hup daar ging ik weer. Een nieuwe moodtracker in mijn bullet journal, want deze keer ging ik ‘m wel bijhouden.

Stel jezelf vragen

Door voor mezelf af te vragen wat zo’n moodtracker nu bijdraagt aan het verbeteren van mijn levensstijl, kwam ik erachter dat het helemaal geen toegevoegde waarde heeft voor mij.

Ik vond het tracker idee en je gevoel bijhouden wel interessant, maar niet voor mijn ‘mood’. Voor mij werkt een energietracker bijvoorbeeld veel beter. Wanneer ik hoog in mijn erergie zit, heb ik een prettigere dag dan wanneer ik laag in mijn energie zit. Dus gebruikte ik een voorbeeld opzet van een tracker voor mijn eigen invulling.

In plaats van de negatieve gedachte te laten wortelen, ‘ik kan zo’n mooie tracker niet afmaken’ of ‘ik houd hem niet consequent bij, terwijl die afgeronde trackers er zo mooi uitzien’. Heb ik gekozen voor een tracker die op mijn leven van toepassing is, waardoor ik wel een mooie afgeronde tracker heb in mijn journal die voor mij heel effectief is.

Vergelijk Je Planner Niet Met Die Van Een Ander

3: Een bullet journal is geen to-do

Hierover kan ik heel kort zijn. Wanneer het een opgave voor je wordt om je bullet journal bij te houden, kun je beter een pas op de plaats maken en eens bekijken waar je mee bezig bent. Het is namelijk precies het tegenovergestelde van waarvoor een journal dient.

Het moet stress verlichten en dient jou te ondersteunen. Wanneer jouw planner een to-do is die je voor jezelf moet afvinken, zit je op het verkeerde pad. Lees punt 3 van de do’s nog eens door. Je kunt ‘m even helemaal links laten liggen of je gaat een tijdje terug naar de basis. Het overkomt ons allemaal hoor, je bent echt de enige niet. Ik schreef al eerder over ‘planner stress‘, omdat ik het regelmatig voorbij zie komen op social media.

Een Bullet Journal Zelf Is Geen To Do

Resumé

Zoals ik in mijn eerste deel van dit tweeluik schreef, een bullet journal kan je helpen.

Het kan je helpen bij structuur aan te brengen in welk deel van je leven je dit nodig hebt, bij het verwerken van emoties, bij het onthouden van belangrijke zaken. Het kan een creatieve uitlaatklep zijn, een to-do of Getting Things Done lijst zijn. Je kunt het vormgeven naar wat voor jou belangrijk is.

  • Schaf pas spullen aan als je het een en ander hebt uitgeprobeerd.
  • Vergelijk jouw werk of journal niet met dat van een ander. Elk persoon, leven en dus ook het journal is anders.
  • Een bullet journal mag niet als een verplichting aanvoelen.

Ben je bang om fouten te maken of om te starten, lees dan mijn artikelen Planner Stress en Ik Heb Het Te Druk Voor Een Planner eens. Die artikelen gaan je zeker helpen.

Door dingen uit te proberen, leer je wat wel werkt en wat niet. Geniet van het proces waarin je erachter komt dat iets niet voor je werkt. Het is namelijk ook heel belangrijk voor groei om te weten wat je niet wilt! Ik hoop dat jij er net zoveel uithaalt als wat voor jou nodig is. En heb je vragen, laat ze gerust hieronder achter in de reacties sectie of stuur me een email. Ik help je graag.

Een warme creatieve groet,

Esther Verdonk | Beautifulgreymouse

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLNL