Drie do's voor je bullet journal

3 Do’s Voor Je Bullet Journal

Dit is het eerste artikel van een tweeluik “do’s en don’ts voor je bullet journal”.

Mijn bullet journal gebruik ik nu ruim 3 jaar op het moment dat ik dit artikel schrijf. Daarbij zijn wat do’s en don’ts voor mijn bullet journal aan het licht gekomen. Als je mijn blog leest, is er ergens al op zijn minst een waakvlammetje voor het plannen met pen en papier. Ben je nieuw in de planner of bullet journal wereld, klik dan hier voor de basis beginselen of wanneer je meer wilt weten over de terminologieën binnen de plannerwereld, kun je in dit artikel een download vinden met meer dan 55 bullet journal begrippen in het Nederlands en wanneer je de Engelse versie van dit artikel leest, kom je vanzelf bij het artikel in het Engels uit.

Gebruik je al een papieren agenda, planner, to-do boekje, bullet journal?

Dan ben ik erg benieuwd of deze do’s je aanspreken. Deze drie zijn natuurlijk niet alle do’s, maar voor mij zijn deze belangrijk genoeg om er een blog aan te wijden. Wil je jouw aanvullingen delen in de reacties? Dat zou super tof zijn, want zo kunnen we elkaar inspireren. En dat is nu net de kern van dit blog, inspireren!

Dit artikel is het eerste van een tweeluik

De tweede post gaat over de 3 don’ts. Laat ik positief beginnen met de do’s binnen het bullet journal systeem. Overigens, even snel, via deze link kom je op de originele bullet journal website uit. Mocht je daarin geïnteresseerd zijn. En mocht je het boek van Ryder Carroll (de ontwikkelaar van het bullet journal systeem) interessant vinden, dat kun je hier vinden. Ik heb het boek versleten … en nog grijp ik er af en toe naar terug. Soms heb ik de behoefte om terug te keren naar de basis. En net als plannen met pen en papier, vind ik ook een fysiek boek vasthouden en lezen vele malen prettiger dan een e-book. Vind jij een e-book wel prettig? Dat kun je hier vinden.

De bullet journal do’s:

1: Begin

Simpel gezegd hè?! Begin nu, begin klein. Hoe vaak ik niet een bericht op een social media platform tegenkom van mensen die willen beginnen, maar niet weten waar ze moeten beginnen en bang zijn om fouten te maken … ik kan ze niet op twee handen tellen … vaak! Gewoon beginnen. Wat kan er gebeuren als je een fout maakt of in jouw ogen je journal ‘verpest’? NIKS! Er loopt geen bloed uit, je blijft gewoon ademen … niks aan de hand, behalve dat je iets hebt geprobeerd en dat is goed! Jouw journal komt nergens publiekelijk te liggen – tenzij je dat wilt – het is van jou.

Een bullet journal moet groeien

Je gaat gaandeweg dingen proberen die voor jou werken en sommige dingen niet. Je weet het niet als je het niet probeert. Door trial and error, kom je erachter hoe een planner jou het beste kan ondersteunen, want daar gaat het tenslotte om.

Begin eenvoudig, voeg nog geen doodles of wat dan ook toe. Kijk eerst eens wàt je wilt bijhouden, waar het notitieboekje jou in moet ondersteunen. Als je dat weet, ben je al een heel eind. Er is geen goed of fout! In mijn journals heb ik dingen opgenomen als een moodtracker of een year in pixels. Deze blijken voor mij niet te werken. Nou prima, die trackers komen dus niet terug in de volgende maand of een volgend journal.

Wat niet werkt voor mij in mijn bullet journal is de year in pixels spread

Habit trackers werken ook niet voor iedereen

Soms heb je ook even een bepaalde tracker voor een tijdje nodig, zoals ik mijn productiviteit bord heb ingevoerd. Deze had ik nodig, omdat ik het idee had niets voor elkaar te krijgen op een dag. Door het visueel te maken wat ik zoal dagelijks doe, werd mij heel duidelijk dat ik hartstikke veel doe op een dag. Dus nu ik dat inzichtelijk heb en dus eigenlijk gewoon te hard was voor mezelf, is deze tracker niet meer nodig en komt pas weer terug in mijn journal als ik er behoefte aan heb.

De ene maand telkens dezelfde week lay-out, de andere maand varieert zelfs per dag. Soms gebruik ik alleen rapid logging in pen, soms compleet over de top met aquarel tekeningen. Het is prima hoe je het doet, want er zijn geen regels, er is geen vast opgezette agenda. Zo groeit en beweegt mijn bullet journal met mij mee. Dat is nu juist het mooie van dit systeem, anders kan ik net zo goed een gewone voorgedrukte agenda kopen. Het enige wat je moet doen is … beginnen.

2: Maak collecties in een apart boekje

In het bullet journal systeem worden collecties gebruikt. Dit is zijn pagina’s die voor een bepaald onderwerp worden gereserveerd. Ik gebruik zo’n 3 tot 4 journals per jaar. Als ik mijn collecties, die langer dan een journal meegaan in een nieuw journal zou willen noteren, moet ik telkens alles overnemen uit mijn vorige journal en dat 3 tot 4x per jaar.

Praktijk voorbeeld

Ik zal je een voorbeeld geven. We zijn aan het sparen voor een nieuwe keuken. Ik heb een lay-out van een keuken getekend met daarin het bedrag dat ervoor nodig is. Telkens als ik bijvoorbeeld € 500 heb gespaard, kleur ik een deurtje of een lade in. Zo houd ik op een voor mij leuke manier bij hoever we zijn met sparen. Als ik dit telkens opnieuw moet tekenen in elk notitieboek, word ik daar niet blij van. Voor dit soort onderwerpen (collecties) heb ik een los boekje dat ik ook in mijn travelers notebook bewaar. Het kan een gewoon los schriftje zijn, gebruik wat jij makkelijk vindt.

Collecties in je bullet journal, maak er een apart boekje voor.

Hierbij kun je denken aan een jaaroverzicht voor verjaardagen of een huishoudelijk schema. Voor het draaien van mijn huishouden gebruik ik het Flylady systeem. De huiszones met de bijbehorende schoonmaak taken veranderen niet, dus daaraan spendeer ik een collectie pagina. Als je ergens voor wilt sparen en je wilt dit bijhouden, reserveer er een pagina voor. Zo verzamel ik graag quotes die mij aanspreken en die ik als titelpagina voor een maand gebruik. Deze noteer ik allemaal op een daarvoor gereserveerde pagina. Zo houd je de dingen die je niet elke dag nodig hebt, maar wel wilt bewaren overzichtelijk en voorkom je het telkens moeten overnemen van informatie.

Spaardoel in je bullet journal voor het kopen van een nieuwe iphone

3: Gebruik je bullet journal niet

Dat is een vreemde eend in de bijt nietwaar? Gebruik je journal niet als je ‘m niet nodig hebt en nog belangrijker, voel je er niet schuldig om. Bekijk het op deze manier; er moeten boodschappen worden gehaald, dus je maakt een boodschappenlijstje of je denkt in ieder geval na over wat je zoal moet kopen. Stel nou dat je op een willekeurige dag geen boodschappen nodig hebt, omdat je alles in huis hebt, dan ga je toch ook geen boodschappenlijstje maken, omdat je een boodschappenlijstje moet maken? Zo werkt het ook met je journal. Jouw bullet journal is er voor jou en heb je ‘m een dag of een week of whatever niet nodig, gebruik ‘m dan gewoon niet. Dat is helemaal prima!

Een bullet journal kan zoveel betekenen voor je

Het kan je helpen bij structuur aan te brengen, bij het verwerken van emoties, bij het onthouden van belangrijke zaken. Het kan een creatieve uitlaatklep zijn, een to-do of Getting Things Done lijst zijn. Het kan zijn wat jij nodig hebt. Ik gebruik het systeem al jaren met heel veel plezier, met vallen en opstaan, met wauw factoren en mèh zaken. Ik hoop dat jij er net zoveel uithaalt als wat voor jou nodig is. En heb je vragen, laat ze gerust hieronder achter in de reacties sectie of stuur me een email. Ik help je graag.

Een lieve planner groet,

Esther Verdonk | Beautifulgreymouse

Geen bericht meer missen?
Je weet wat te doen 👇💚

Dank je wel voor het steunen van de kleine zelfstandige

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLNL