Bullet Journaling De Basis In Het Nederlands

Bullet Journal Beginnen – De Basis Begrippen

Buiten de hype die is ontstaan rondom het Bullet Journal, is het journalen oorspronkelijk bedoeld om grip te krijgen op de dingen die je wilt of moet doen in het dagelijks leven. Ryder Carroll, de bedenker van de Bullet Journal, had deze structuur nodig tijdens zijn studie en ontwikkelde een manier die voor hem werkte. Zo is het allemaal begonnen. 

Waar is een bullet journal voor

Je kunt zijn methode op alle vlakken toepassen, of dit op persoonlijk vlak is of voor je werk, studie, hobby, vereniging, vul zelf maar in waar je meer controle of structuur kunt gebruiken. Wil je beginnen met een bullet journal of wil je terug naar de basis, dan is dit document voor jou!

Het idee van een bullet journal

De auteur van het boek The Bullet Journal, wil je helpen jouw leven te organiseren door de belangrijke dingen die om je heen gebeuren inzichtelijk te maken door ze vast te leggen. Een eenvoudige, maar toch uiterst effectieve manier om je ideeën op een rijtje te zetten en je leven te ordenen en zo min mogelijk tijd te verspillen. Tijd en energie zijn schaarse middelen, dus het is handig dat je deze effectief en efficiënt inzet.

Begrippen van de bullet journal methode

Waar draait het om in deze journaling methode? Wat zijn de hoofdbegrippen? Een korte samenvatting in het Nederlands van deze methode vind je hieronder. Een uitgebreide lijst met meer dan 55 begrippen uit de planner wereld en de toelichting hierop kun gratis downloaden in het artikel: “Wat is een weekly en gratis begrippenlijst“. 

Begrippen en termen in de bullet journal wereld uitgelegd in deze begrippenlijst. Gratis downlaod.

Legenda (key)

Een legenda is een overzicht van symbolen die je gebruikt in je journal. Zie de afbeelding bij het ‘dagelijks overzicht’. De linker bladzijde daarvan is de legenda.

Inhoudsopgave (index)

Een index, is net zoals in een ‘gewoon boek’ een inhoudsopgave, alleen bij deze methode is de inhoudsopgave dynamisch. Het wordt gevuld en aangepast door de tijd heen. De eerste pagina’s in je bullet journal (afgekort bujo) worden hiervoor gereserveerd. Zorg dat elke pagina een nummer heeft. Nummer de pagina’s zelf of koop een boekje met genummerde pagina’s zoals bijvoorbeeld het  Leuchtturm1917 boekje. Dit is het merk waarmee Ryder Carroll zijn bullet journal methode op de markt heeft gebracht. Ik zweer bij dit merk.

Waarvoor is de inhoudsopgave in een journal

Toekomstig overzicht/ logboek (future log)

Afspraken en taken die in de toekomst plaatsvinden of moeten gebeuren. Het is een overzicht, een soort agenda, dat je opzet voor minstens 3 maanden, maar meestal een jaar, zodat je altijd je afspraken / taken kunt noteren in de juiste maand / dag / tijd.

Toekomst overzicht komt vooraan in je planner

Maandelijks overzicht (monthly Log)

Dit geeft een overzicht van afspraken en taken voor de huidige maand. Je kunt per maand een overzicht opzetten of zoals ik het toepas, het toekomst log en maand overzicht combineren. Meer hierover kun je lezen in mijn artikel: “Ik heb het te druk voor een planner“.

Voorbeeld van een maand overzicht volgens de bullet journal methode

Dagelijks overzicht (daily Log)

Dit kan een agenda achtige opzet zijn, maar je kunt dit gedeelte ook combineren, zodat het een soort dagboek wordt. Een korte beschrijving van jouw dag naast jouw taken en afspraken.

Legenda en dag overzicht voorbeeld in een bullet journal

Snel vastleggen (Rapid Logging)

Dit is een manier van simpel en doelgericht noteren van ideeën en gedachten in categorieën. Geen uitgebreide verslaglegging (volzinnen) van je dag, gewoon puntsgewijze opsomming en aftikken van dingen die moeten gebeuren. Om snel en overzichtelijk te noteren, worden symbolen gebruikt. Je kunt de symbolen van de methode gebruiken of je eigen voorkeur toepassen. Welke symbolen je toepast in je journal, neem je op in je legenda (Key). Een voorbeeld van Rappid Logging vind je in hier.

Symbolen (key)

De symbolen in de tabel hieronder, worden gebruikt in de bullet journal methode. Je kunt natuurlijk zelf symbolen verzinnen en toepassen, zowel het symbool zelf als de betekenis ervan. Zo kun jij het prettig vinden om een ” ! ” te gebruiken voor belangrijke zaken in plaats van een ” * “.

Symbolen (Key)
- Notities
O Evenement / gebeurtenis
. Taak
X Taak voldaan
> Taak gemigreerd (verzet / verwerkt; naar bv een andere maand, week of collectie)
< Taak is ingepland
Doorhalen Taak is niet meer van toepassing
* Belangrijk / prioriteit

Collecties (collections)

Dit is een overzicht over één onderwerp. Een ‘jaaroverzicht’ is bijvoorbeeld een collectie. Maak je een overzicht van verjaardagen, dan is dat een collectie.

Verwerken (migration)

Een wekelijks of maandelijks terugkerend proces om je journal te ontdoen van taken, afspraken, evenementen, notities etc. die niet meer belangrijk voor je zijn. Een taak kan:

 1. vervallen;
 2. naar elders in de week worden verplaatst;
 3. binnen de huidige maand terugkomen of in een andere maand worden genoteerd.

Wat doe je met een taak die je niet af hebt gekregen in je bullet journal

Samenvattend kom je de volgende hoofdbegrippen tegen in de Bullet Journal Methode:

 • Legenda (Key)
 • Inhoudsopgave (Index)
 • Toekomstig overzicht (Future Log)
 • Maandelijks overzicht (Monthly Log)
 • Dagelijks overzicht (Daily Log)
 • Snel vastleggen (Rappid Logging)
 • Collecties (Collections)
 • Verwerken (Migration)

Zoals je ondertussen misschien al hebt gemerkt, er zijn nog veel meer begrippen, maar dit zijn de basisbegrippen. Hier kun je een lijst downloaden met meer dan 55 planner begrippen.

De methode die hierboven is geschreven, is een ‘kale’ versie

Een journal zonder tekeningetjes, dankbaarheidsoverzichten, trackers etc. Het is de basis, een richtlijn. Ieders leven, agenda, tijdschema ziet er anders uit. Gebruik ik het zoals het oorspronkelijk is ontworpen door Ryder Carroll? Nee. Pas ik zijn ideeën toe? Ja. Artikelen over journalen in de praktijk en het opvrolijken van een journal, vind je terug op mijn blog.

Veel plezier met journalen! En onthoud:

Het journal DIENT JOU, niet andersom!

- Esther

Geen bericht meer missen?
Je weet wat te doen 👇💚

Dank je wel voor je steun

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLNL