Hoe een bullet journal mijn leven veranderde na een burn-out

Bullet Journal Inspiratie Na Een Burn-out

Herstellende van een zware burn-out, ging ik op zoek naar manieren die mij zouden helpen weer een zo normaal mogelijk leven te leiden. Hoe een bullet journal hieraan bijdroeg en mijn leven veranderde, lees je in dit artikel.

Ik ben geen arts en dit artikel is gebaseerd op mijn eigen ervaring. Raadpleeg een arts bij klachten en/of symptomen.

Burn-out is een ziekte

Voordat ik kan vertellen hoe een bullet journal mij heeft geholpen weer wat licht aan het einde van de tunnel te zien, is het handig om kort samen te vatten waar ik zoal tegenaan liep tijdens mijn burn-out herstel.

Het woord ‘herstel’ is bewust gekozen. In de herstelperiode kon ik pas wat verder kijken dan de oogkleppen die je ontwikkelt tijdens het doormaken van een burn-out. In het begin van deze ziekte, kon ik helemaal niks dan alleen mijn schouders ophalen en al snikkend zeggen: “ik weet het niet”. Een kop thee zetten of de deur opendoen voor de pakketdienst was een enorme opgave en was soms niet eens mogelijk. De Wereldgezondheidsorganisatie erkent de burn-out als ziekte.

Als ik terugkijk op die periode, zijn me een paar dingen bijgebleven. De enorme leegheid qua energie, totaal op. Het innerlijke gevecht tegen deze ziekte, als moeder die er zo graag voor haar kinderen wil zijn. Het onbegrip en daarmee gebrek aan steun van collegae en dierbaren om me heen.

Moeder zijn en een burn-out doormaken is zwaar

Na het eerste jaar en met de nodige psychologische ondersteuning (die uiteindelijk 9 jaar heeft geduurd), kon ik een beetje om me heen kijken en wat plannen gaan maken. Het is vanaf die tijd dat ik verder kon, dat ik een stap vooruit maakte en het is die periode waarover dit artikel gaat.

Welke symptomen had ik in de aanloop naar de diagnose

De burn-out is in 2011 gediagnosticeerd, maar als ik terugkijk, is het zaadje voor deze ziekte al geplant in 1988. Vanaf die tijd ben ik grenzen gaan overschrijden, veel wegcijferen en wegwuiven. Fast forward, in 2010 nam mijn ziekte verzuim exponentieel toe. Vaak flink verkouden / grieperig, hoofdpijn, buikpijn, hyperventilatie, slecht slapen enz. Dit leidde uiteindelijk tot maart 2011 toen het echt mis ging en ik vanaf dat moment compleet onderuit ging en de burn-out werd vastgesteld.

Terugkijkend had ik de volgende klachten

Deze klachten wordenen geassocieerd met een burn-out:

 • altijd moe en dan met een hoofdletter M en uitroepteken. Moe!
 • vergeetachtig
 • onzeker
 • voortdurend piekeren
 • geen concentratie
 • snel ergeren aan pietluttige dingen
 • neerslachtig
 • leeg gevoel
 • terugtrekken uit het sociale leven
 • constant opgejaagd voelen
 • niks meer leuk vinden of ergens van kunnen genieten
 • hoofdzaken niet meer van bijzaken kunnen onderscheiden

Lichamelijk was er het volgende te bemerken:

 • bastonen in muziek niet kunnen verdragen
 • hartkloppingen
 • kortademig
 • hoofdpijn
 • hyperventilatie
 • niet kunnen doorslapen
 • verkrampt gevoel
 • heel onrustig
 • ongezond eten
 • buikpijn
 • huilbuien
Vermoeidheid bij een burn-out wordt onderschat

Gezellige boel niet? Ik spring even een paar jaar vooruit in mijn herstel.

Hoe een bullet journal mijn leven veranderde

Tijdens mijn herstel, kwam ik erachter dat ik op zoek moest naar een ‘nieuwe normaal’, een nieuwe balans. Want ‘de oude’ worden kan niet, omdat ik dan weer in dezelfde valkuilen zou vallen. Er is geen ‘oude’ meer, maar een ‘andere’. En daarmee moet ik mijn draai weer zien te vinden. 

Mijn bullet journal heeft me geholpen om weer overzicht te krijgen, om mijn draai te vinden, om nieuwe gezonde gewoontes op te bouwen, om inzicht te geven in de status quo. Om in bedrijfskundige termen te spreken; hoe ga ik van de IST naar de SOLL.

Mijn bullet journal helpt me met

Focussen

Doordat mijn gedachten niet stilstaan en ik honderd en één dingen leuk vind, is focus een must. Daarnaast, door mij te focussen op de dingen die goed gaan, groeien de positieve ervaringen. Op die manier heb ik door de jaren heen de negatieve spiraal van neerslachtigheid kunnen ombuigen naar persoonlijke groei.

Inzicht krijgen in tijdsbesteding

Zoals ik al vaker heb geschreven in mijn blogartikelen, ik ben een visueel ingesteld persoon. Een beelddenker. Doordat ik mijn tijdsbesteding in kaart heb gebracht, zijn mijn productiviteit en ontspan momenten duidelijk geworden. Door “time-blocking” toe te passen, kan ik me beter concentreren op de taken die ik voor me heb.

Timeblocking in my bullet journal to keep me focused

Voorheen had ik het idee dat er niets uit mijn handen kwam of spookte de gedachte door mijn hoofd; “wat heb ik nou gedaan de hele dag?”. Door op te schrijven wanneer ik iets had gedaan, dus niet vooraf zoals bij een habit tracker, kreeg ik zicht op hoe druk ik eigenlijk ben. Het systeem dat ik hiervoor heb gebruikt is het ‘productivity level board’ van The Boosted Journal. Klik hier voor mijn ervaring met deze aanpak.

Regelmaat

In het vorige punt had ik het over de productivity tracker, de regelmaat die ik nodig heb, vind ik door het gebruik van een habit tracker. Door consequent bij te houden wat ik belangrijk vind om te doen en wanneer ik dit heb uitgevoerd, ontwikkel ik nieuwe, voor mij, gezonde gewoontes. Simpele dingen om niet te vergeten, zoals mijn medicatie nemen, staan daar ook op.

Zelfzorg

Door het gebruik van mijn bullet journal is een planning ontstaan voor mijn dagen en weken. Het is nu voor mij heel duidelijk waar mijn tijd heen gaat, wat ik belangrijk vind om op mijn to-do lijstje te zetten. En daar hoor IK bij. Daarmee bedoel ik, dat ik bewust tijd voor mezelf plan in mijn huidige agenda.

Deze tijd ‘alleen zijn’ heb ik nodig om weer op te laden. Dit hoeft geen vakantie te zijn naar een 5 sterren hotel. Gewoon een wandeling alleen, zonder muziek, in me opnemen wat er om me heen gebeurt, is al voldoende. Voor de pandemie hoorde een bezoek aan de kapper of schoonheidsspecialist ook tot mijn zelfzorg ontspan momenten. Nu dit op het moment niet mogelijk is, zoek ik het in andere dingen, zoals bijvoorbeeld het alleen wandelen, wat eerder naar bed en dan lekker een boek lezen in alle rust of een geurkaarsje branden terwijl ik mediteer. Simpele, maar effectieve dingen om voor mezelf te zorgen en om de balans te houden.

Creatief bezig zijn

Tijdens mijn burn-out herstel periode had ik de behoefte om ‘uit mijn hoofd’ te gaan en met mijn handen te gaan werken. Ik heb dit letterlijk doorgevoerd door me om te scholen van een ‘denk’ beroep naar een ‘hands-on’ beroep. Maar ook door ruimte te geven aan mijn creatieve brein. Het knutselen, friemelen, schrijven, tekenen, handwerken …. etc. zit er al van kleins af aan in, maar door het druk zijn met gezin en werk is de creativiteit gesmoord onder alle ‘moeten’ in mijn agenda. Door mijn bullet journal ook als creatieve uitlaatklep te gebruiken, heb ik weer plezier gevonden in het waterverven, schetsen, ontwerpen etc. Toegeven aan mijn creativiteit is voor mij een hele belangrijke factor geweest in mijn herstelproces.

Waterverf schildering in mijn bullet journal

Samengevat

Het gebruik van een bullet journal heeft mij ondersteund in mijn proces naar een nieuwe IK, een nieuwe balans. Het journal gebruik ik ook als agenda, dus tot op de dag van vandaag heb ik mijn bullet journal meerdere keren per dag in mijn hand en ik word blij als ik mijn boekje doorblader. Zoveel leuker dan een standaard geprinte agenda met alleen maar dingen die moeten … 😉

Mijn bujo biedt me structuur, overzicht, houvast. Het zijn mijn hersenen op papier om het een beetje gekscherend te brengen. Het houdt me gefocust, efficiënt en productief. Ik ben nu doelgericht, houdt me bezig met zaken die voor mij belangrijk zijn en deze doe ik met volle overgave.

Het geeft me overzicht tussen de ‘moeten’ en de ‘willen’. Daarmee is de balans inzichtelijk en dus ook bij te sturen wanneer nodig. En gaat het een dag niet goed met me om welke reden dan ook, dan word ik niet overvallen door allerlei taken die ik niet mag vergeten. Op het moment dat het weer goed met me gaat, pak ik mijn boekje erbij en zie ik wat ik had staan en kan ik op mijn gemak een nieuwe planning maken, zonder dat ik zaken vergeet. Dat geeft zoveel rust!

Hoe helpt een bullet journal jou in het dagelijks leven? Laat het me weten in de reactie sectie hieronder of stuur me een berichtje via de bekende social media kanalen of email. Ik ben erg benieuwd of het jou ook hulp biedt.

Geen bericht meer missen?
Je weet wat te doen 👇💚

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLNL