Dankbaarheidspagina in je bullet journal

Start Een Dankbaarheidspagina En Groei

Hoeveel mensen zouden denken ‘een dankbaarheidspagina’ of ‘dankbaarheidsboekje’ wat een gezweef? Of ‘zonde van mijn tijd’. Aardig wat denk ik en toch ga ik er een blogartikel over wijden, want het heeft namelijk een positief effect op je leven. Jaren geleden, toen ik Voetreflexologie / Chinese geneeskunde studeerde, werden er lessen gewijd aan ‘gelukskunde’. Dat is zó belangrijk, want een gelukkig mens maakt de wereld mooier. Toch doen we er in het westen weinig mee. Vooral in Nederland zijn we aardig nuchter wat dit soort zaken betreft. Een onderdeel van gelukskunde is dankbaarheid. Geen hoogdravend wereldwonder, maar kleine momenten, gebeurtenissen, gevoelens etc. Dus start een dankbaarheidspagina en groei!

waarom een dankbaarheidspagina starten in je journal

Wat is dankbaarheid?

Wanneer je ‘dankbaarheid’ invoert in de online Dikke Van Dale (gratis versie), dan kent deze het woord niet. Er wordt verwezen naar dankbaar. Dankbaarheid is het dankbaar zijn, erkentelijk. Het is een positief gevoel dat je helpt waarderen voor wat er is. Het is iets waar niets tegenover staat, het is wat het is, dat is het mooie ervan. Geen addertjes onder het gras.

Kun je dankbaarheid oefenen?

Kun je gevoelens oefenen? Nee, je kunt wel gedrag / gewoontes oefenen die op hun beurt weer gevoelens beïnvloeden. Door in te zoomen waarvoor je dankbaar bent, leer je te zien wat er allemaal wél is, in plaats van wat je graag zou willen (hebben). Dat is al een positieve benadering. Kun je iets benoemen waarvoor je dankbaar bent? Kun je dat niet, dan denk je te diep. Blijf je hangen in de categorieën gezondheid of familie / kinderen dan zal ik je wat voorbeelden geven, want het is niet moeilijk, het hoeft niet groot. Hoewel ik even wil opmerken dat gezondheid en familie / kinderen natuurlijk enorm belangrijk zijn en dat ik daarvoor het meest dankbaar ben. Maar als je elke dag alleen die zaken op je lijstje zet, mis je het doel van een dankbaarheidspagina. Het bewust worden van het mooie om je heen.

Dankbaarheid in woorden pagina voor je planner

Waar bevind jij je nu?

In een kamer? In bed? In het openbaar vervoer? Misschien wel op de wc? 😉 Kijk om je heen en benoem iets waarvoor je dankbaar bent. Bijvoorbeeld; de lekkere kop koffie die je net op hebt, de comfortabele stoel, de kat die ligt te spinnen, de warme radiator, de muziek die je hoort, de regenboog die je ziet of het zachte wc-papier 😉

Zie je een beetje waar ik heen wil? Je kunt het ook wat intenser benaderen, bijvoorbeeld de schone lucht die je inademt, de volle koelkast, je voeten die je overal heen brengen etc.

Zeker nu we ons in een pandemie bevinden, is het belangrijk om de mooie dingen te blijven zien, in plaats van ons te focussen op de beperkingen die het met zich meebrengt. Betekent dit dat je de hele dag super gelukkig moet lopen stralen, nee … dat is niet wat ik bedoel. Een gewone dag die voorbij vliegt, een relatie die in het slop zit, moeilijke situaties, ze zijn er allemaal in het dagelijks leven. Maar de mooie dingen ook en daar even een paar seconden bij stilstaan is goed voor je gezondheid, voor je welbevinden.

One line a day in het Nederlands voor je planner

5 wetenschappelijk bewezen voordelen van het oefenen met dankbaarheid

1. Mooie dingen gaan je vaker opvallen.
2. Het heeft een positieve invloed op je energieniveau.
3. Je slaapkwaliteit verbetert.
4. Stresshormonen dalen.
5. Je bent eerder tevreden met wat je hebt.

Hoe kun je dankbaarheid oefenen?

Wanneer je een dankbaarheidspagina hebt opgenomen in je journal, is het makkelijk om daar wat zaken in op te schrijven, maar dat is ook meteen de valkuil. Wanneer je het journal aan het bijwerken bent en je allerlei trackers wilt afvinken, is de kans aanwezig dat je bij ‘dankbaarheid’ uitkomt en denkt ‘oh ja, die moet ik ook nog invullen’. ‘Eens even denken wat er vandaag allemaal is gebeurd, wat vind ik belangrijk genoeg om dankbaar voor te zijn’. Herkenbaar? Dan mis je misschien wel de kracht van dankbaarheid. Het is dan namelijk een taak die je mechanisch aftikt in plaats te voelen wat je ervaart.

Als we de lekkere kop koffie als voorbeeld er even bij pakken, dan kan ik snel ‘koffie’ opschrijven of een koffiekopje tekenen. Maar wanneer ik eraan denk en mezelf even terugbreng naar dat moment dat ik de koffie proefde, die eerste slok, misschien zelfs het relax moment, dan krijgt die ene kop koffie een andere betekenis. Het maakt namelijk veel verschil of je tijd neemt om je bewust te zijn van de dankbare zaken / mensen / gebeurtenissen om je heen. Dit focussen op dankbaarheid is belangrijker dan het dagelijks kunnen afvinken van een tracker of het vullen van een journal spread.

Dankbaarheid bullet journal spread doodling

Hoe zet je een dankbaarheidspagina op?

Ik heb het hier niet over welke tekeningen of lay-out je gebruikt, maar wat zet je erin? In mijn bullet journal kan dit per maand anders zijn. De ene maand heb ik meer behoefte aan het kort samenvatten van een mooi moment van die dag, de andere maand gebruik ik één woord om aan te duiden waar ik blij van word. Je kunt lukraak onderwerpen beschrijven die voor jou belangrijk zijn of je werkt bijvoorbeeld met een thema. Of dit dan per week of per maand is, dat bepaal je helemaal zelf.

Een wekelijks thema zou kunnen zijn dat je de focus legt op de mensen waarvoor je dankbaar bent. Buiten dat dit familie of vrienden zijn, kan dit natuurlijk ook iemand zijn die voor jou de deur heeft opengehouden toen je met een zware boodschappentas naar buiten liep. Of je concentreert je op het aspect gezondheid, huisdieren, kleuren die je ziet. Je kunt het ook op jezelf betrekken, wat je allemaal kunt, waar je goed in bent, waarvan je geniet. Noem het maar op, je kunt helemaal kneden naar jouw leven, waar jij blij van wordt.

Dankbaarheid oefenen is een krachtige methode om jezelf te helpen groeien en te laten (leren) genieten. Op die manier draagt het bij aan jouw geluk en hoort het een verplicht vak op school te zijn -vind ik-.

Ben je nieuw in de planner wereld? Welkom! Ik heb een aantal artikelen voor je geschreven waarin de beginselen worden uitgelegd en de begrippen beschreven die worden gebruikt in de bullet journal gemeenschap. Daar vind je ook meteen diverse handige (gratis) downloads.Begrippen en termen in de bullet journal wereld uitgelegd in deze begrippenlijst. Gratis downlaod.

Geen bericht meer missen?
Je weet wat te doen 👇💚

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLNL