Voorbeeld van de accountability mirror in mijn bullet journal

De Accountability Mirror In Mijn Bullet Journal

Eerder dit jaar las ik het boek van David Goggins, ‘Can’t Hurt Me’

De accountability mirror in mijn bullet journal doelen stellen

Wat een bijzondere man met een speciaal verhaal. Kei en keihard gaat hij voor zijn doelen. Zo hard, dat hij een aantal keren de dood in de ogen heeft gekeken. Oké, dat gaat ook mij heel wat stappen te ver, maar zijn denkwijze over hoe je verantwoordelijk bent over je eigen geluk en hoe je verandering brengt in je leven, dat spreekt me enorm aan.

Voorbeeld van de accountability mirror in mijn bullet journal

Ik beschrijf mijn beleving en visie vanuit míjn referentiekader

Dat hoeft helemaal niet bij jou aan te sluiten, maar ik wil een beetje uitleggen hoe ik erin sta. Wie weet lijken we meer op elkaar dan we denken 🙂 Wil je meteen door naar mijn spread – klik dan hier. Wil je door naar voorbeelden van de Accountability Mirror, klik dan hier.

De afgelopen 20 jaar is in onze maatschappij veel bedekt met de mantel der liefde

Vooral de tere kinderzieltjes proberen te sparen, in plaats van ze (liefdevol) weerbaar te maken om in de rete harde maatschappij te kunnen leven. Werd je laatste tijdens een wedstrijd, dan had je niet verloren, maar had je als laatste gewonnen. Sprak je over jezelf uit dat je te dik bent, dan was je niet dik, hooguit wat mollig. Aaarrrghhhh ben ik de enige die hiervan jeuk krijgt? Kom op, zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Ook richting jezelf! Ik was te dik en nu ben ik ‘out of shape’. Het is zoals het is, maar kan worden veranderd, door MIJ en MIJ ALLEEN.

Wat heeft al het uit de weg gaan van de waarheid, het met wollige woorden bedekken van problemen ons gebracht?

Mij in ieder geval niet veel. Een andere aanpak dan maar, de welbekende schop onder je kont, want daar komt het uiteindelijk op neer. Kom van je luie reet, zoals ik mezelf toespreek 😉

David Goggins benadrukt in zijn boek het gebruik van een Accountability Mirror

Het is een manier van jezelf in de ogen kijken, omgeven door een frame van post-it notes (op bv je spiegel), waarop je doelen en de keiharde waarheid over jezelf hebt opgeschreven. Je zwakheden benoemen en opschrijven is al een ding op zich, maar hé, als je verandering wilt … hieronder lees je waarom ik zijn aanpak waardeer.

Fysieke Tracking

Een post-it schrijven en opplakken is een fysieke handeling. De tijd nemen om na te denken en te beslissen wat je opschrijft én het opplakken heeft meer impact dan een online notitie maken in een app. Daarnaast hou je jezelf verantwoordelijk voor wat je die dag hebt gedaan om je doelen te realiseren.

Elke dag bekijk je de post-its en pas je ze aan of herschik je ze.

Twee voorbeelden

 • Stel, je wilt meer bewegen en hebt besloten dat je elke dag een half uur wilt wandelen. Dan staat er op de post-it “elke dag een half uur wandelen”. Deze plak je op je spiegel / computerscherm / kledingkast / koelkast … wat voor jou werkt.

Zo word je elke dag herinnerd aan jouw doel. Heb je geen zin om te gaan wandelen, ga je tóch. Doe je dit niet, dan zou een post-it kunnen zijn “je bent lui” – ja de harde waarheid richting jezelf – of “de pot op met vermoeidheid”.

Voorbeeld van een post-it note voor de accountability mirror methode van David Goggins

Dat zijn dan zaken waaraan je kunt werken op een manier die bij jou past, maar wel een wijze die in vooruitgang resulteert. Als je niet gaat, dan ga je niet … maar ja, dan is toch die spiegel daar met jijzelf die terugkijkt. Wat heb je dan bereikt, hoe voel je je dan? Ruk toch? En dát is nou net waaraan je wilde werken.

 • Stel, je wilt sterker worden. Je wilt 50x kunnen opdrukken, maar je kunt het maar 1x of helemaal niet. Dan is je eerste doel op je post-it bv. 10x opdrukken.

Voorbeeld van een post-it note voor de accountability mirror methode volgens het boek Can't Hurt Me

Die post-it blijft hangen tot je dat hebt gehaald. Je werkt hier élke dag aan, want dit is jouw doel, jouw wens, dus jij ben verantwoordelijk voor het halen ervan. Jij zal er alles aan doen om die wens werkelijkheid te laten worden. Je kunt ook een telling bijhouden, zoals in weergegeven in onderstaand voorbeeld.

Voorbeeld van een post-it note ter motivatie volgens het boek van David Goggins

Deze plak je onder je doel van 10x opdrukken. Nadat je de 10x hebt gehaald, verwijder je de post-it en plak je een nieuwe terug met ‘20x opdrukken’. En zo verder, je begrijpt de bedoeling.

Wachten op een wonderpil, super quote of muziek die je jouw doelen laat halen is er niet

Jammer, maar helaas. Het kost bloed, zweet en tranen. Ja, inderdaad … PIJN. Zie in die spiegel een oplossing, ‘own’ het probleem en neem actie!

Onvermijdelijk

Ik gebruik naast mijn bulletjournal een aantal apps om zaken bij te houden, maar heb ik er geen zin in, kijk ik er gewoon niet naar. Elke ochtend kijk ik in de spiegel en daar hangen mijn triggers, mijn frustraties, mijn verantwoordelijkheden richting mijzelf. Dat werkt motiverend, maar soms frustrerend. En dat is ook oké. Wat niet oké is, is onwetendheid of gewoonweg schijnheiligheid richting jezelf. Ja, ik heb geen zin om te gaan sporten, ik doe het toch.

F*ck mijn ‘geen zin’ stemmetje.

Routine

Je briefjes bij de spiegel zie je ook wanneer je ’s avonds in de spiegel kijkt wanneer je bv je tanden poetst. Het houdt de doelen en prioriteiten scherp. Het bijhouden van je vooruitgang op zo’n post-it aan het einde van een dag – zoals bij het opdrukken hierboven is beschreven – geeft een gevoel van genoegdoening, want je bent weer een stap dichterbij je doel en dat slaapt een stuk prettiger.

In mijn bullet journal heb ik mijn post-its in een spread gezet

Bij mij spiegel verandert het natuurlijk en de spread in mijn bullet journal geeft een terugblik van waar ik ben gestart. Zo kan ik mijn ‘kleine’ successen ‘vieren’. Onderaan deze post zie je de totstandkoming van de spread.

Het eindresultaat van de accountability mirror opbouw in mijn bullet journal

Ik heb het boek meerdere malen gelezen en blijf er naar terugpakken

David Goggins weet mij telkens weer die schop onder mijn hol te geven om verantwoordelijkheid voor mijn eigen successen te nemen en mezelf toe te spreken zoals het is … en dat kan hard zijn, heel hard 😉  Een bijzonder inspirerende man met een no-nonsense verhaal en zijn unieke visie op motivatie en doelen bereiken. Hoe klein of groot de doelen zijn, hij vat de koe bij de horens en vertelt je ‘recht in je gezicht’ hoe het is. Ik hou ervan.

Motivatie is een lastige … ik ben heel benieuwd hoe jij jezelf motiveert. Schrijf je de tip in de comments hieronder? Tof!

Opbouw Accountability Mirror Spread

De opmaak van de achtergrond in mijn accountability mirror pagina
Het begin van de pagina opzet in mijn bullet journal van de accountability mirror methode van David Goggins
Een close up van de spiegel op mijn accountability mirror spread
De spiegel van de accountability mirror methode in mijn spread
Labels met verbeterpunten volgens de accountability mirror methode van David Goggins
Het eindresultaat van de accountability mirror opbouw in mijn bullet journal

Gebruikte materialen

 • Distress Ink
  – fired brick
  – seedless preserves
  – salty ocean
  – mowed lawn

Dank je wel voor je steun

Geen bericht meer missen?
Je weet wat te doen 👇💚

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLNL