Stappenplan in je bullet journal naar een opgeruimde digitale omgeving

Digitale Rommel Opruimen

Digitale rommel, daar hebben we allemaal last van. Heb je meer dan 10, 100 of 1000 e-mails / whatsappjes in je inbox, uch duizend foto’s op je telefoon, bookmarks in je browser waar je nooit naar kijkt … dit is een artikel voor jou. We gaan aan de hand van een aantal stappen de digitale rommel opruimen.

Credits voor dit artikel: Wildsociety

Inhoud van dit artikel

Voordat ik je meeneem in het ont-rommelen van je digitale wereld … is het handig om een paar zaken te adresseren waarmee deze ‘declutter’ toer samenhangt.

Een van de hoofd onderdelen van het FlyLady systeem is het ‘31 BabySteps’ concept. Het zijn kleine stappen die bijdragen aan het op de rit krijgen van je huishouden en daarmee ook bijdraagt aan jouw welzijn.

Wat FlyLady zegt is; je huis / leven is niet in één dag rommelig of zelfs een puinhoop geworden, dus het zal ook niet in één dag opgeruimd en georganiseerd zijn. Om te voorkomen dat je te hard van stapel loopt en daarmee het risico loopt om te crashen, heeft zij deze 31 babystapjes ontwikkeld.

Een opruimplan voor je digitale omgeving kun je opnemen in je bullet journal

Belangrijk om te lezen!

Er zijn een paar regels die belangrijk zijn voor de kans van slagen van je verandering.

 • Eerst kleine routines opzetten en dan tot meer onderdelen uitbouwen.
 • Consistentie is het belangrijkste! Je hebt de tijd nodig om iets tot een routine op te bouwen. Als je stelselmatig kleine veranderingen doorvoert, zul je over een tijdje grote resultaten zien. Dus, consequent veranderingen doorvoeren is belangrijk. Maak niet meteen een enorme to-do lijst. Daardoor raak je overweldigd en gooi je het bijltje er sneller bij neer. Waardeer het proces van de kleine stappen.

Kleine veranderingen groot resultaat

Even een zijstap over het opbouwen van routines en hoe dat werkt …

Een nieuwe gewoonte ombuigen tot een routine is vaak lastig, omdat we niet direct resultaat zien. En dat hebben we als mens eigenlijk nodig. Zie het als volgt;

Je hebt een weegschaal, zo’n ouderwetse met aan beiden kanten een schaaltje. Op het linker schaaltje liggen 100 zandkorrels en aan de rechterkant niets.

Weegschaal en het aanleren van nieuwe gewoontesElke zandkorrel staat voor een uitgevoerde nieuwe gewoonte. Als je de gewoonte hebt uitgevoerd, gaat er één zandkorreltje van de linkerkant naar de rechterkant. Elke keer als je een nieuwe gewoonte hebt volbracht draagt het bij aan het omslaan van de weegschaal, je ziet er alleen de eerste 49 zandkorrels niets van. Maar er komt een moment dat EEN zandkorreltje het verschil gaat maken en de weegschaal naar de andere kant laat doorslaan. Zonder de eerdere 49 korrels, was dat nooit gelukt.

Zo kun je het opbouwen van een nieuwe gewoonte zien. Bedenk dat elke keer wanneer jij actie neemt om aan je nieuwe gewoonte te werken, er een verschuiving plaatsvindt naar het resultaat dat gaat komen. Er gaat een zandkorreltje naar het andere schaaltje. Motivatie heb je nodig om te starten, gewoontes heb je nodig om de verandering te laten slagen.

Wat heeft dit met digitale declutter te maken

Ook de berg aan digitale rommel in al onze toestellen, is een resultaat van soms jaren verzamelen. Dat heb je niet in een dag opgeschoond, waarschijnlijk niet eens in een maand. Beginnen is hierbij key met meteen daarop volgend het stelselmatig uitvoeren.

Helaas is er nog steeds geen toverstaf waarmee we in een twinkel en wat glitter alles op orde kunnen hebben. We gaan dus stap voor stap het huis ont-rommelen en onder huis versta ik dus ook ons digitale huis. Elke dag (!) zet je de timer op 15 minuten en ga ontspullen … maar dan digitaal. Je kunt dit ook toepassen op de kamers in je huis natuurlijk (in dit artikel lees daarover meer). Maar voor nu focussen we ons op de digitale wereld.

Digitale omgeving indelen in zones

In FlyLady land is het huis ingedeeld in zones. Elke kamer of verdieping is een zone die onderhanden wordt genomen. Zo heb ik de digtiale wereld ook in zones opgesplitst.

 • Zone 1: computer
 • Zone 2: foto’s
 • Zone 3: webbrowser
 • Zone 4: telefoon
 • Zone 5: email

Deze zones rouleren met de standaard zones van Flylady mee. Dit betekent elke week een andere zone. Meer over deze zone benadering en wat ik dan zoal schoonmaak in huis, kun je in dit artikel  lezen.

Stappenplan in je bullet journal naar een opgeruimde digitale omgeving

Ik kan er niet omheen. Twee disclaimers

 • Disclaimer 1:  de lijst die ik zo ga benoemen, is geen complete lijst. Het kan van persoon tot persoon variëren, want niet iedereen gebruikt dezelfde producten of media. Het is een handvat voor jou, een leidraad in het digitale ont-rommel proces. Streep door wat je niet gebruikt, vul aan wat je nodig hebt.
 • Disclaimer 2: wanneer je niet weet of iets invloed heeft op software / een programma, bestanden of wat dan ook. Gooi het niet weg en vraag hulp bij het ontdoen van die digitale spullen. Er zijn vast nog heel veel dingen die je wel kunt verwijderen, waarvan je zeker weet dat het geen kwaad kan. Beautifulgreymouse is niet verantwoordelijk voor schade aan jouw digitale wereld. Helaas moet ik het zo benoemen … we gaan gauw verder.

Vind je het onderstaande overzicht handig? Je kunt het gratis downloaden. Wanneer je met het opruimen aan de slag gaat, zet de timer op 15 minuten. Gaat de timer af, dan ben je klaar met deze taak voor vandaag!

Een gratis checklist om je digitale rommel aan te pakken

Zone 1: de computer

 • Schoon je desktop op. Bijvoorbeeld: gebruik je bepaalde snelkoppelingen niet. Overweeg ze dan te verwijderen.
 • Ga door je ‘download’ map heen en ruim op wat kan.
 • Loop je los opgeslagen documenten door en organiseer ze in mapjes.
 • Geef documenten een duidelijke naam, zodat je weet wat het betreft en het later makkelijk is te vinden met behulp van de zoekfunctie.
 • Maak een back-up!
 • Ruim applicaties die je niet gebruikt op.
 • Weet je zeker dat alles weg kan? Maak dan de prullenbak op je bureaublad leeg.

Zone 2: foto’s

 • Verwijder dubbele en onscherpe foto’s. Ik gebruik voor mijn iPhone de app Gemini.
 • Als je het nog niet doet, back-up je foto’s naar de cloud. Dit kan heel eenvoudig en gratis via Google Photo’s.
 • Geef je foto files een naam, zodat ze makkelijk vindbaar zijn.

Zone 3: webbrowser

 • Leeg je cache en verwijder cookies. Je kunt instellen dat dit automatisch gebeurt en anders is het een kleine handeling.
 • Verwijder ongebruikte extensies.
 • Loop je bookmark folders door. Werken de links nog, heb je ze nog nodig?

Zone 4: telefoon

 • Wanneer je niet regelmatig een reservekopie van je telefoon maakt, maak dan in ieder geval een back-up van je contacten en foto’s.
 • Zorg dat je software up to date is.
 • Wil je productiever zijn? Zet de notificaties uit van social media apps.
 • Ontvolg accounts die je een negatief gevoel geven.
 • Organiseer apps in groepen (als dit niet automatisch gebeurd). Dus bijvoorbeeld alle social media apps in één groep, alle bank apps in een groep etc.
 • Verwijder apps die je niet gebruikt of nodig hebt.
 • Verwijder oude notities en herinneringen.
 • Loop je contacten door en verwijder wie je niet meer nodig hebt in die lijst.
 • Bekijk je whatsapp en/of berichten (sms) en schoon ze op.
 • Update je favoriete contacten.

Je telefoon digitaal rommel vrij maken

Zone 5: email

 • Sorteer op ongelezen e-mails en verwijder de e-mails die je toch niet meer gaat lezen.
 • Meld je af voor nieuwsbrieven die je niet leest.
 • Creëer email mappen, zodat je de e-mails die je moet bewaren georganiseerd kunt opslaan. Bijvoorbeeld een mapje met ‘wachten op’. Dit is een term uit de Getting Things Done methode. Je hebt een vraag uitstaan en wacht op antwoord, dan gaat de mail in dat mapje. Je kunt een mapje aanmaken met ‘tickets’ van evenementen die nog gaan komen etc.

Je inbox te lijf en opruimen maar

Resumé

We horen veel over minimalisme en ontspullen om ons heen, maar slaan daarbij snel de digitale rommel over. En ook die rommel raakt ons (onbewust) elke dag. Ze zeggen niet voor niets ‘een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd’. Dat geldt zeker ook voor de digitale wereld. Vooral omdat we zo overspoeld worden met informatie, is een georganiseerde digitale omgeving belangrijk.

Elke dag een kwartiertje in de zone die aan de beurt is

Op het moment dat ik dit artikel schrijf, zitten we in zone 2 van het Flylady systeem. Dit is de keuken. Buiten dat ik extra schoonmaak klussen in de keuken doe deze week, neem ik ook de digitale zone 2 mee; foto’s.

Mijn foto’s worden automatisch ge-upload naar OneDrive en met de Gemini app schoon ik snel mijn iPhone foto bestand op.

Laat je niet ontmoedigen door de berg werk die er nog ligt nadat je timer afloopt, maar focus je op de zandkorrels die je hebt verplaatst (zie mijn weegschaal uitleg hierboven). En heb je geen kwartier per dag de tijd hiervoor, zet dan de timer voor 10 of 5 minuten. Maar neem actie en doe het dagelijks. Zo krijg je zaken onder controle en wordt het uiteindelijk een gewoonte.

Een creatieve ont-spul groet,

Esther Verdonk blogt in het Nederlands en Engels over planner zaken

Geen bericht meer missen?
Je weet wat te doen 👇💚

Deze post bevat affiliate links. Het kost jou niets extra wanneer je de link gebruikt. Je gunt mij hiermee een kleine commissie, zodat ik dit blog kan onderhouden. Dank je wel voor je steun! 💜

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLNL