Het Flylady systeem In Je Bullet Journal

Flylady In Mijn Bullet Journal

In bijna elk bullet journal is wel een tracker opgenomen. Trackers variëren van één onderwerp, tot een hele pagina vol met taken of af te tekenen zaken. Één van de onderwerpen die je vaak tegenkomt in een tracker is het huishouden en de taken die daarbij horen. Dit kunnen zelf opgezette schema’s zijn, Mari Kondo, Flylady etc. Zo ook in mijn bullet journal. Ik gebruik het Flylady systeem, gecombineerd met de #minsgame. In dit artikel zal ik niet het hele Flylady systeem tot in detail beschrijven, daar zijn betere blogs voor, zoals Diane in Denmark, maar wel hoe ik dit in mijn bullet journal opneem en thuis toepas.

Flylady en Minsgame

Voor het dagelijks huishouden gebruik ik het Flylady systeem, wat ik heb aangepast naar mijn huis indeling en gezinssituatie. De Minsgame gebruik ik om te ontspullen, want oeh .. wat kan een mens veel bewaren 😉

Minsgame

Ik zag als een berg op tegen ontspullen, niet omdat ik geen afstand kan doen van materiële zaken, maar meer omdat ik niet wist waar ik moest beginnen. De bekende berg waar je tegenop kunt zien. Nee, mijn huis puilt niet uit van de troep, maar we hebben allemaal wel een kamer of kast of lade die we liever dicht laten, toch? Daarvoor is de Minsgame ideaal. Het gaat in super kleine stappen en het heeft effect, zonder dat het je teveel wordt. Hier kun je lezen of de Minsgame ook iets voor jou is en ook dit kun je eventueel opnemen in je bullet journal. Het is uitgelegd met duidelijke foto’s en in het Nederlands. Vergeet niet meteen de gratis Minsgame aftekenlijst te downloaden.

Flylady

Zonder al te diep op het systeem in te gaan, is het wel handig dat ik een aantal begrippen uitleg, anders is mijn spread abracadabra voor je.

Het Flylady systeem is Amerikaans, laat ik meteen stellen dat het voor ons nuchtere Nederlanders een wat over de top presentatie is van een schoonmaakschema. Over de minpunten ga ik straks verder, want het heeft natuurlijk ook pluspunten, anders pas ik het niet toe.

De kern van het systeem is dat je in kleine stappen toch alles voor elkaar krijgt door het ontwikkelen van een routine, zonder dat je daaaggeeen aan het poetsen bent. Flylady heeft het over routines, zones, zonecleaning, weekly home blessings etc. Om dit allemaal onder de knie te krijgen, begint ze met de ’31 babysteps’. Met de baby stapjes ontwikkel je een basisroutine. Deze routine pas ik dagelijks toe en vind ik, samen met de zonecleaning en weekly home blessing (WHB) de sterke kant van het Flyladysysteem.

De 31 babysteps

De uiteindelijk dagelijkse routine, die ontstaat door 31 stappen te doorlopen, pas ik toe volgens deze 9 punten.

Punten 1 t/m 5

 1. Bed opmaken.
 2. Aankleden tot en met de schoenen (of schoeisel dat je binnenshuis draagt, zoals sloffen), je haren netjes, eventueel make-up aanbrengen als je dit gebruikt. Ofwel, je maakt jezelf zover klaar dat je zo de deur uit kunt.
 3. Zet een was aan, vouw droge was weg.
 4. Hang kleding klaar voor de volgende dag (inclusief ondergoed, sokken en eventueel sieraden).
 5. Laat de douche netjes achter. Even een doekje door de wastafel, flessen netjes, eventueel de vloer snel met een Swiffer of iets dergelijks schoonmaken. Een doekje over het toilet. Dit kost mij nog geen 5 minuten, omdat het elke dag wordt bijgehouden.

  Punten 6 t/m 9

 6. Ruim een hotspot op. Hiermee bedoelt ze een plek die op de één of andere manier altijd rommel aantrekt. Bijvoorbeeld de trap met spullen die naar boven moeten, de gangkast waarop alle sleutels terechtkomen terwijl je een sleutelkastje hebt. Een plek in de kast of op tafel waar alle post en reclamemateriaal wordt neergelegd. Je begrijpt wel wat ik bedoel denk ik. Bij mij thuis is dit onze ‘witte kast’ zoals wij deze noemen. Dit is echt zo’n plek dat makkelijk een rommeltje wordt. Als ik dit niet bijhoud wordt deze plek een bende.
 7. Neem je agenda of planner door. Wat staat er aan afspraken de komende week, welke taken heb je af te werken.
 8. Zorg dat je gootsteen schoon is en het liefst dat hij ook glimt. Echt waar … dit klinkt heel raar, maar je kunt oprecht trots zijn op een glimmende gootsteen. Het is een soort afsluiting van de dag voor mij geworden en het geeft me een voldaan en opgeruimd gevoel. Denk je nu in jezelf ‘tssss …. mafkees’, wil je het dan eens proberen voor mij en laat me in de reacties hieronder weten of het wel of niet een positief gevoel heeft opgeleverd.
 9. Zorg goed voor jezelf door op tijd te gaan slapen.
Flylady Troep Magneet Hotspot Opruimen

Dat zijn mijn 9 stappen die ik elke dag toepas en die dus ook in een tracker zijn opgenomen in mijn bullet journal. Wanneer je ze uitvoert, hangt van jouw persoonlijke situatie af. Ik douche ‘s-ochtends, jij misschien ‘s-avonds of allebei … buig het naar jouw levensstijl. Overigens zijn deze stappen door mijzelf naar mijn situatie al aangepast. Flylady heeft ook de 5 minutes room rescue toegevoegd, dat doe ik niet. Daarvoor gebruik ik de Minsgame waarover ik het eerder had.

Duidelijke informatie over het systeem vind je gek genoeg niet op de Flylady website, want dat is een draak van een site. Zo verschrikkelijk onoverzichtelijk, wat ik ironisch vind aangezien het een schoonmaak / organizing site betreft.

Wil je veel email en reclame ontvangen? Dan moet je je vooral inschrijven voor de Flylady mailing. Daar heb ik me heel snel voor afgemeld.

Goede informatie vind je op de website van Diane in Denmark. Op haar YouTube kanaal zie je video’s over dit systeem, zij is een Flylady mentor geweest. Daarnaast is ze op dit moment op haar Instagram de 31 babysteps opnieuw aan het doornemen. Verder zijn er Nederlandse Facebookgroepen over het systeem, waarvan ik Flylady Groep NL een fijne groep vind en de Flylady in je bullet journal groep. Diane vertelt je ook meer over onder andere de daily focus en pampering etc., daarop ga ik in dit artikel niet verder in.

Weekly Home Blessing

Tja, ik weet niet zo goed hoe ik dit naar ons gedachtengoed kan omzetten in 3 woorden. Voor mij is het niet meer dan de wekelijkse schoonmaaktaken die moeten gebeuren. Het kan dan wel heel mooi worden omschreven met ‘blessing’, maar het is gewoon de klus die geklaard moet worden. Of ben ik nu de te nuchtere Nederlander 🙄

Tijdens dit schoonmaak uur of anderhalf uur, is het de bedoeling dat je de ruimtes die het meest worden gebruikt gaat schoonmaken. Niet tot in detail, want daar is de zone cleaning voor. Hierover zo meteen meer. Bij mij thuis valt hieronder de gang, toilet, woon- / eetkamer en de keuken. Daar heb ik meteen voor mezelf een uitzondering te pakken, want volgens de weekly home blessing, stofzuig je 1x per week. Wij hebben vier katten, dus wordt er elke dag gestofzuigd. Dat zijn van die aanpassingen die je zelf moet verwerken in jouw routines.

Mijn Weekly Home Blessing bestaat uit:

– stoffen;
– stofzuigen;
– dweilen;
– kattenbak verschonen;
– kattenplateau waar ze eten schoonmaken;
– spiegels en deuren / deurklinken;
– bed verschonen;
– wc’s poetsen;
– planten watergeven;
– tapijt in de huiskamer ontharen;
– vuil verzamelen en wegbrengen (alle prullenbakken in huis);
– post verwerken.

Je kunt deze taken in één keer achter elkaar doen, zodat je de rest van de week klaar bent. Met als richtlijn 10 minuten per taak. Of je verspreidt ze over de week. Ik verdeel het vaak over twee dagen. Twee keer 45 minuten. Behalve dan het dagelijks stofzuigen, maar dat is 5 tot 10 minuten, omdat het elke dag wordt gedaan.

Tot nu toe heb je dus je dagelijkse routine wat mij, van opstaan tot aan de koffie zitten, ongeveer drie kwartier tot een uur kost. Dus inclusief douchen, klaarmaken, taken etc. Naast deze routines heb je nu 1 a 2 uur per week aan wekelijkse schoonmaaktaken. Één à twee uur per week hè! Dat is toch goed te doen?

Zonecleaning

Naast deze dagelijkse routines en de weekly home blessing, wordt je aangeleerd om elke dag een kwartiertje wat extra’s aan je huishouden te doen. Wanneer je de dagelijkse routines en wekelijkse schoonmaaktaken onder de knie hebt, ga je pas aan de zonecleaning beginnen. Dat eerst, dan de zones pas oppakken. Anders wordt het teveel in één keer.

Deze schoonmaaktaken zijn opgedeeld in zones en een zone staat voor een bepaald gedeelte van je huis. Omdat het een Amerikaans systeem is, zijn sommige zaken voor Nederlanders niet van toepassing. Het gross van de Nederlandse bevolking heeft geen 2 of 3 badkamers in huis bijvoorbeeld. Daarom heb ik het naar mijn situatie (eenvoudig rijtjeshuis / eensgezinswoning) aangepast.

15 minuten zonecleaning

Door deze zone benadering van schoonmaken toe te passen, komt je hele huis in een maand aan de beurt. Pas het systeem gerust naar jouw eigen situatie aan, het is een richtlijn. Een belangrijke basis is wel de timer. Maximaal 15 minuten per keer! Dit is om te voorkomen dat je uren achtereen aan het poetsen bent, waardoor het een te grote klus wordt en het risico dat je het niet meer doet toeneemt.

Welke zone hoort bij welk gedeelte van het huis en wanneer gaat een zone in? Dit is hoe ik het heb ingedeeld, het kan bij jou anders zijn, omdat je bijvoorbeeld geen voortuin of zolder hebt. In mijn situatie maken de kinderen hun eigen slaapkamer schoon en verschonen zelf het bed etc. Ik kijk dus niet om naar hun kamers. Hoe ik de zones aanpak kun je hier downloaden.

Klik op betreffende zone voor meer informatie

Zone 1: eetkamer / woonkamer, gang, voordeur, tuinpad vegen. Eetkamer en woonkamer is bij ons één ruimte.

Zone 2: de keuken en kelderkast.

Zone 3: de badkamer en een extra kamer. Bij mij is dat de ‘kleine kamer’ zoals wij die noemen. Ofwel de studeer- hobbykamer.

Zone 4: de ouderslaapkamer en de voorzolder.

Zone 5: de woonkamer.

Het is de bedoeling dat je elke dag een kwartiertje besteedt aan de betreffende zone. Niet perfect is ook goed!!! Ja, met drie uitroeptekens. Vooruitgang is beter dan perfectie.

Door een routine op te bouwen in behapbare tijdblokken, hoef je niet lang bezig te zijn met je huishouden. Omdat alles met regelmaat wordt aangepakt, wordt het niet heel vies en kost het minder moeite om bij te houden.

Flylady in mijn bullet journal

Voorin mijn bullet journal heb ik een overzicht gemaakt met alle zones, routines, pampering en daily focus. Elke zone tabel bevat het aantal taken dat ik in die zone gedaan wil hebben, zo kan ik makkelijk zien wat er die week moet gebeuren. Ik heb een hele tijd elke maand alle routines, zone cleaning etc. opgeschreven in mijn journal, totdat ik het beu was om de hele riedel elke maand te herhalen. Geplastificeerde taaklijsten leken de oplossing. Met een whiteboard marker kon ik elke gedane klus afstrepen en de week erop weer met een schone lei beginnen. Dat scheelde me veel schrijfwerk. 

Flylady Systeem Kaarten

Na ruim een half jaar, ben ik toch weer begonnen met alles op te nemen in mijn weeklyspread. Het opschrijven en afstrepen doet wat met mijn gevoel van ‘getting things done’. Ik vind het prettig om op papier af te strepen wat ik heb gedaan. Maar doe vooral wat jij prettig vind en wat voor jou werkt.

Flylady Zone Schoonmaak Tracker In Mijn Bullet Journal

Lang verhaal kort

Gebruik je journal om routines te ontwikkelen in je huishouden, waardoor het schoonmaken je minder moeite kost en het geen saaie berg van een taak is waar je tegenop ziet. Groei in deze routines door een tracker bij te houden in je planner, bullet journal, telefoon of wat dan ook. Gebruik een systeem, in mijn geval Flylady en Minsgame, om systematisch je huishouden te draaien, dat maakt het overzichtelijk en behapbaar.

Leg gerust taken bij een ander neer. Zo weet degene in mijn gezin, die in de avond de ‘aanrecht taak’ (vaatwasser inruimen etc.) heeft, dat de gootsteen schoon moet zijn en dat het koffieapparaat klaarstaat voor de volgende ochtend. Als er routines zijn, profiteert iedereen daarvan. Het is duidelijk wat er moet gebeuren en je kunt het afkaderen tot 15 minuten per keer.

Hoe wordt bij jou thuis het huishouden gedraaid? Doe je dit alleen of samen? Hoe heb je het verdeeld? En natuurlijk zie ik heel graag jouw bullet journal pagina waarin je dit verwerkt!

Geen bericht meer missen?
Je weet wat te doen 👇💚

4 Comments

 • patricia 23 december 2020 at 15:51

  Beste Esther, Ik was blij met je blog. Ik wil per 1 januari starten met een bullet journal én wat dingen uit de flylady. Ik zie alleen niet een duidelijk verschil tussen weekly home blessing en de zone cleaning. Wat doe jij bij het 1 wel en wat niet? Misschien even een praktijkvoorbeeld 🙂

  Reply
  • Esther 23 december 2020 at 16:35

   Hallo Patricia,

   Fijn dat je blij bent met het blog artikel! Dank je wel daarvoor.
   De weekly home blessing gaat over het ‘grof’ schoonmaken van de ruimtes die je veel gebruikt en de zones zijn kamers in huis die rouleren per week en daarbij ga je secuurder te werk.
   Ruimtes die veel worden gebruikt in mijn huishouden en dus bij mij onder de weekly home blessing vallen zijn; de gang, toiletten, huiskamer en de keuken. In Flylady land noemen ze dat de ‘main areas’. Daarnaast hebben we 4 katten, dus ook de kattenbak en voerbakjes moeten elke week worden schoongemaakt. De planten water geven staat ook op dat lijstje, anders vergeet ik het. Aan de weekly home blessing besteed je 10 minuten per taak. Het is geen diepgaande schoonmaak, dat doe je tijdens de zone cleaning.
   Mijn weekly home blessing: toiletten, bed verschonen, huiskamer, gang en keuken stoffen, stofzuigen en dweilen, kattenbak verschonen, kattenvoer bakjes afwassen, planten water geven, administratie/post, deurklinken en deuren afnemen en vuilnisbakken legen. Dat komt elke week terug. Daar ben ik een uurtje of 1,5 uur mee bezig op een hele week.

   De zone cleaning
   Ik neem als voorbeeld de eetkamer en gang ofwel zone 1. Als deze zone aan de beurt is, per week is er een andere zone aan de beurt namelijk, doe ik naast de weekly home blessing taken ook: met een plumeau het plafond afnemen van de eetkamer en gang, de ramen zemen, de ventilatieroosters schoonmaken, de voordeur afnemen, de lades van de gangkast even nalopen of er wat weg kan, de kapstok en het schoenenrek nalopen of er iets naar boven kan, de kast in de eetkamer ontspullen etc. Dat zijn dus de gedetailleerde schoonmaak taken.

   Ik hoop dat hiermee het verschil duidelijk is geworden. Als je nog vragen hebt, stel ze gerust! Ik help je graag.

   Groet,
   Esther

   Reply
 • patricia 24 december 2020 at 21:59

  Wij wonen op een flat en hebben dus al klein huisje. En ik woon alleen met mijn dochter van 2,5. Geen huisdieren meer 🙁

  Ik had de zones bedacht als volgt:
  Zone 1 keuken (koelkast , oven, kookplaat, ventilatierooster en tegels doekje; naast extra goed stofzuigen, dweilen en doekje over aanrecht/sidetable).

  Zone 2 badkamer/wc (ventilatieroosters, tegels muur, douchecabine, mandjes op de wasmachine opruimen, hoekje achter toilet poetsen; naast stofzuigen, dweilen, doekje over toilet/wastafel/spiegels)

  Zone 3 slaapkamers (vensterbanken sopje, kledingkasten netjes, en andere rommel opruimen; naast dweilen, doekje, extra goed stofzuigen)

  Zone 4 woon/eetkamer (speelhoek opruimen, boekenkasten sopje plus netjes, administratie in map; naast extra goed stofzuigen, doekje en dweilen)

  De gang weet ik nog ff niet waar ik die bij doe.

  Weekly home blessing:
  Met de franse slag stofzuigen, dweilen (alleen keuken, woon/eetkamer, gang en toilet), doekje door huis (tafelbladen, aanrecht, wastafels, deurklinken/lichtknopjes).
  1x in de 2 weken bedden verschonen, matrassen keer ik dan.
  Vuilnis + plastic naar beneden en 1x per maand glas en oud papier.
  Planten binnen en op balkon water

  Ramen lappen heb ik een bloedhekel aan, dus dat ik hooguit eens in de 3 maanden haha.

  Dit is wat ik nu zo kon bedenken.

  Reply
  • Esther 29 december 2020 at 05:45

   Hai Patricia,

   Zo te zien heb je er goed over nagedacht 🙂
   Natuurlijk ben je geheel vrij hoe je alles indeelt. Het Flylady systeem heeft de volgorde van de zones anders ingedeeld, zie mijn artikel hierboven. Bijvoorbeeld; in Flylady land is zone 2 de keuken. Wanneer je, bijvoorbeeld met behulp van haar app, gelijk wilt lopen met de zones, is het handig om deze af te stemmen, maar doe vooral wat jou handig lijkt. Ieder past het toe zoals het hen schikt binnen hun huishouden. Jij keert bijvoorbeeld elke twee weken de matrassen, ik doe dat eens per maand en valt bij mij onder mijn zonecleaning (zone 4). Onder mijn weekly home blessing valt het verschonen van het bed, dat doe ik dus wekelijks. Dus het ene valt onder zone (eens per maand) het andere onder ‘weekly’. Wat ik precies waaronder heb vallen, heb ik in het bovenstaande blogartikel beschreven. Oh, als ik je een tip mag geven; ik gebruik tweedelige clean-duo set van Optidee om mijn ramen te zemen. De hele beneden verdieping heb ik in nog geen 10 minuten klaar. Één natte doek en een droge, meer heb je niet nodig en alle ramen zijn streeploos schoon. Echt ideaal! Ik heb ze ooit op een demonstratie avond aangeschaft en daarna nog een set via Marktplaats. Ik doe er al jaren mee.

   Als je jouw schema een tijde hebt toegepast met behulp van je bullet journal, wil je dan laten weten hoe het is gegaan? Of waar je tegenaan loopt? Ik ben benieuwd hoe het gaat.

   Een creatieve groet,

   Esther

   Reply

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLNL