Hoe je makkelijk een fout kunt herstellen in je bullet journal

Een Fout Herstellen In Je Bullet Journal

Als je een bullet journal of planner gebruikt, heb je fouten gemaakt. Dat kan haast niet anders. Een schrijffout, een verkeerde indeling, een te ver doorgetrokken lijn van een kader. We kennen het allemaal. Wat is nu leuker dan iets verprutsen? Precies, samen dingen verprutsen 😉 En als jij een beetje bent zoals ik, baal je toch van zo’n fout. Voorheen plakte ik de pagina’s aan elkaar of scheurde ze eruit, maar nu versier ik de pagina met een mooi stukje papier. Het vrolijkt je journal op en het verdoezelt de fout. Hoe ik dat toepas, lees je in dit artikel.

Gemaakte fouten en hun cover-up

Een spread in de verkeerde maand

“Terwijl ik door de maand bladerde, realiseerde ik me dat ik de InCoWriMo spread in de maand januari had gemaakt in plaats van februari.”

Als je van echte post houdt, daarmee bedoel ik een handgeschreven brief of postkaart, dan is InCoWriMo echt iets voor jou. Ik kijk altijd weer uit naar februari, want dat is InCoWriMo maand. Wil je hierover meer lezen? Dat kan hier. Toen dit evenement weer op mijn vizier kwam in januari, was ik zo enthousiast dat ik meteen mijn InCoWriMo spread heb uitgetekend. Tevreden sloot ik mijn journal.

De week ging voorbij en een nieuwe weekly moest worden opgezet. Terwijl ik door mijn maand bladerde, realiseerde ik me dat ik de InCoWriMo spread in de maand januari had gemaakt in plaats van februari. Het is heel makkelijk om gewoon even terug te pakken naar januari als ik een vakje wil aftekenen, maar een spread in de verkeerde maand … daar kan mijn brein niet tegen. 

Wat dan? Als ik de pagina’s aan elkaar plak, kan ik ze niet meer gebruiken. Dat moet anders. Ik heb een mooi stuk papier uitgezocht en op maat gesneden. De hoeken afgerond met een hoekpons en met een taperoller het velletje papier over de verprutste pagina geplakt.

Ik werd er meteen vrolijk van. Een mooie print en meteen een pagina voor bijvoorbeeld een quote, foto of wat dan ook. Het is niet veel werk en ik oprecht genieten van zo’n geslaagd project. Klik op de afbeelding 👇 voor de ‘making of’ deze cover-up.

Storende bleed through

Tekenen vind ik leuk en het geeft mij ontspanning. Van klein krabbeltje tot een wat groter project. Je ziet regelmatig doodles in mijn journal terug. Vorige week bedacht ik me ineens, waarom niet de stempels voor het maken van kaarten, gebruiken in mijn bullet journal? Ik heb dit een paar jaar geleden ook al eens gedaan, maar het papier van mijn boekje destijds (Leuchtturm1917) was niet bestand tegen stempelinkt. Het drukte mega door.

Van dikker notebook papier had ik toen nog niet gehoord. Inmiddels wel en heb ik naast mijn favoriete Leuchtturm1917 (LT1917) notebook ook een Archer & Olive (A&O) boekje. Dit laatste journal heeft 160 grams wit papier. LT1917 heeft 80 grams gelig papier. Wat overigens ook zeer zijn charme heeft. Maar, het dikkere papier in de A&O nodigde mij uit mijn stempels te gebruiken.

Het stempelen gaat goed, totdat je gaat inkleuren met bepaalde technieken. Ik heb ingekleurd met mijn Tombow Brush Pens (water based) en met Distress Ink van Ranger. Wanneer ik de Tombows gebruik zonder een waterbrush, gaat het goed, maar bij beiden ontstond er een doordruk op het moment dat ik ging blenden met een waterbrush.

Doordruk na het stempelen in mijn bullet journal

Logisch, zou je denken, maar ik heb pagina’s grote waterverf tekeningen in mijn boekje gemaakt, met aquarelverf en daarbij ontstond geen doordruk. Dus ik was enigszins verrast door deze bleed through. Ook dit kun je oplossen door er een mooi stuk papier overheen te plakken en bijvoorbeeld te voorzien van een quote. Of het gewoon zo laten, want heel storend hoeft het niet te zijn.

Mislukte hand lettering

Ik heb zo vaak geprobeerd een quote te hand letteren (tegenwoordig is dat een werkwoord 😉) en dat is even zo vaak mislukt. Het is iets wat ik echt (nog) niet kan en heel graag wil leren, dus blijf ik het proberen. Nadat ik weer een pagina had verpoept met een fout en lelijk geschreven quote, heb ik de tekst geprint op papier en deze in mijn journal geplakt. Zo kan ik toch van deze prachtige quote genieten en hoef ik me niet te storen aan het zoveelste mislukte handletter project 😁

Resumé

Een fout is zo gemaakt en ik vind het woord ‘fout’ heel zwaar. Het hoort erbij en je kunt er een heel drama van maken of zelfs niet eens beginnen, omdat je bang bent om een fout te maken. Maar je kunt er ook gewoon een leuke draai aan geven. 

Soms laat ik het gewoon zoals het is, weet je, er loopt geen bloed uit en de wereld draait gewoon door. Zo erg is het allemaal niet. Is het irritant als ik een fout maak? Dat wel, maar nu met het beplakken van mijn ‘mislukte’ pagina’s mijn journal zelfs wat mooier wordt, vind ik het minder vervelend om een fout te maken.

Heb jij een leuke cover-up tip? Ik hoor ‘m graag! Laat je idee achter in de reacties onder dit bericht.

Geen bericht meer missen?
Je weet wat te doen 👇💚

Dank je wel voor het steunen van de kleine zelfstandige

2 Comments

 • Mayra 28 november 2021 at 20:30

  Leuke blog heb je!!

  Reply
  • Esther 29 november 2021 at 17:10

   Wat lief, dank je wel! 🙂

   Reply

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLNL