Uitgelichte afbeelding van het wereldwijde incowrimo brieven schrijven evenement

InCoWriMo En Meteen Je Handschrift Verbeteren

De International Correspondence Writing Month, ofwel InCoWriMo zit er weer op en het was geweldig. Het is een online evenement dat je uitdaagt om 28 dagen lang elke dag een brief te schrijven (29 in een schrikkeljaar). Door dagelijks te schrijven, kun je meteen je handschrift verbeteren als je dat wilt. Twee vliegen in één klap. Kleine aanvulling, het hoeft geen hele brief te zijn, een kaartje is ook prima, als het maar handgeschreven is.

Jaarlijks terugkerend online evenement

De officiële oprichtingsdatum van de InCoWriMo website is 25 januari 2013 en is gestart door Fountain Pen Geeks met als doel het stimuleren van handgeschreven correspondentie. Het is een wereldwijd evenement en het is nog steeds super actueel. Waarom er gekozen is voor de maand februari, wordt het volgende uitgelegd op de website: “februari is een perfecte maand voor een dagelijks schrijf evenement, want is de maand met de minste dagen. We zijn toegewijd, maar niet gek.” Heb jij net als ik een glimlach op je gezicht als je dit leest? ☺️

Moet je elke dag schrijven

De bedoeling van dit evenement is, dat je in februari elke dag een brief of kaart schrijft, met de hand – geen email, app of ander digitaal medium. Maar … om wat voor reden dan ook, lukt het niet altijd om elke dag een brief te schrijven. Zorg er dan voor dat je aan het einde van februari 28 (29) brieven / kaarten hebt geschreven en deze hebt verstuurd of afgegeven.

Handgeschreven correspondentie

Als ik naar de generatie van mijn dochters kijk, de generatie Z, vind ik het jammer dat zij niet het mooie van een handgeschreven brief of kaart inzien. Zij zijn volledig in de digitale wereld opgegroeid, ze hebben zelfs geen boeken op school, maar een iPad. Ik begrijp dat we de technologische ontwikkeling niet opzij kunnen schuiven en waarschijnlijk ben ik ouderwets, maar mooi briefpapier en een vulpen, dat vind ik nog steeds een bijzonder fijne manier van corresponderen. Het heeft iets speciaals, iets persoonlijks.

Bekende of onbekende geadresseerde

Het mooie van deze ‘schrijfmaand’ is dat het niet uitmaakt naar wie je schrijft of hoeveel verschillende personen je aanschrijft. Je kunt een brief of kaart sturen naar iemand die je kent, dit kan familie zijn, een vriend / vriendin of kennis. Je kunt bijvoorbeeld een dank je wel briefje schrijven naar de behandelend fysiotherapeut of de juf / meester op school. Je kunt ook elke dag naar dezelfde persoon schrijven. Het kan zo breed of smal worden benaderd als je zelf wilt.

Wellicht heb je nog een adres van een oude penvriend en kun je de brieven uitwisseling tussen jullie twee afstoffen. Vind je het leuk om naar onbekenden een briefje te sturen, dan kun je terecht op de InCoWriMo website. Op deze website wordt elk jaar een adressenlijst gepubliceerd van deelnemers van over de hele wereld.

Incowrimo wereldwijd evenement snailmail

Wereldwijde adressenlijst

Je kunt adressen uit de wereldwijde adressenlijst kiezen en je eigen adres laten opnemen, zodat ook jij vanuit de hele wereld post kunt ontvangen. Wil je niet dat jouw adres online zichtbaar is, dan is het beter om niet je adres aan de adreslijst toe te voegen, want het een openbare lijst en is dus door iedereen te vinden. Maakt het jou niet uit dat jouw adres online staat? Je kunt jezelf toevoegen aan de wereldkaart als deelnemer aan de InCoWriMo. Meer informatie hierover vind je op de website van InCoWriMo.

Een klein wereldje

Het grappige dit jaar, was dat ik een berichtje kreeg via de InCoWriMo Facebook pagina van iemand uit Nederland, of ik het erg zou vinden om een brief naar een Nederlands adres te sturen. Natuurlijk vind ik dat niet erg. Ik heb haar adres via Messenger opgevraagd en wat blijkt, ze woont 15 kilometer van mij vandaan. Ineens was het wereldwijde evenement een heel klein InCoWriMo wereldje 🙂

InCoWriMo op social media

Er is online heel wat te vinden over InCoWriMo. Zoek op de diverse social media platforms met #incowrimo en je kunt je ogen uitkijken.

Er is een actieve Facebookgroep, en er is een Instagram account. Er is ook een Twitter account, @InCoWriMo, maar hierop is sinds 2017 niets meer gepost op het moment dat ik deze blogpost schrijf. En vergeet Pinterest niet! Een bulk aan inspiratie, voorbeelden en ideeën kun je daar vinden onder ‘incowrimo’ en dan ‘alle pins’ aanklikken bij het zoekvenster. Tip: zet een timer, want je klikt zo een paar uur weg op Pinterest 😉

Waarover schrijven

Je zit klaar om je brief te gaan schrijven en dan …. niets, je hebt geen idee waarover je moet schrijven. Het overkomt elke deelnemer wel denk ik. Laat je niet ontmoedigen als je even niets weet te schrijven. Ik zal je 10 ideeën geven die je als onderwerp kunt gebruiken voor je correspondentie. Tip: pak je bullet journal, notitieboek of planner erbij en noteer een aantal onderwerpen die je te binnen schieten. Schrijf ook meteen de namen op van mensen die je sowieso een brief wilt sturen. Dat maakt het een stuk makkelijker voor je als je in het proces ergens vastloopt.

10 ideeën om over te schrijven

 1. Waar staat de regio waarin je woont om bekend?
 2. Waar kijk je naar uit – bijvoorbeeld een aankomende vakantie, een concert of familie gebeurtenis.
 3. Schrijf over wat je hebt gezien toen je aan het wandelen was.
 4. Wat voor werk doe je en wat houdt dit in?
 5. Wat is je favoriete boek / muziek?
 6. Van welk seizoen houd je het meest en waarom?
 7. Leg uit hoe een aankomende nationale feestdag wordt gevierd.
 8. Vertel iets over hoe je het liefst je vrije tijd besteedt.
 9. Hoe drink je het liefst je koffie of thee?
 10. Wat is jouw favoriete uitspraak / quote?

Hersengymnastiek

Buiten dat InCoWriMo gewoon een hele leuke challenge is, is het met de hand schrijven ook heel goed voor je. We typen steeds meer of dit nu op de computer is of je tablet of smartphone. In Finland zijn ze zelfs al zo ver dat de schrijflessen zijn vervangen door typlessen. Persoonlijk vind ik het geen slecht idee om typlessen op te nemen in het standaard onderwijs, maar ik vind het geen vervanger voor het met de hand schrijven. Eerder een hele goede aanvulling.

Het leren schrijven heeft de volgende voordelen

 • Het is goed voor onze hersenontwikkeling

Wanneer we schrijven werken onze linker- en rechterhersenhelften samen. We activeren onder andere onze motoriek, het ruimtelijk inzicht en ondersteunen het geheugen door het schrijven met de hand. Ze noemen schrijven niet voor niets ‘hersengymnastiek’.

 • We leren beter lezen doordat we motorische handelingen uitvoeren bij het schrijven van een letter

Door te schrijven met de hand, herkennen kinderen letters eerder. Elke geschreven letter is een andere vorm van beweging, in tegenstelling tot het typen van een letter. Daarvan is de beweging hetzelfde, ongeacht de letter.

 • De schrijfhouding draagt bij aan de ontwikkeling van onze lichaamscoördinatie

Hieronder valt zowel de grove als de kleine motoriek. Er zijn heel veel spieren en lichaamsdelen die moeten samenwerken om te kunnen schrijven. Denk daarbij aan je oog- handcoördinatie, je spieren in je vingers en je nek, je hersenen moeten signalen verwerken etc. Er zijn veel aspecten die bij met de hand schrijven komen kijken, daarom is het een moeilijke vaardigheid en moeten we er vroeg mee beginnen.

 • Met de hand schrijven heeft een positieve invloed op je concentratie

Buiten dat er op een telefoon, computer of tablet veel afleiding aanwezig is, heb je bij schrijven concentratie nodig. We gebruiken onze hand en houden een instrument vast waarmee we schrijven, we denken na over hoe we de letters schrijven, hoe we een zin opbouwen en wat we belangrijk vinden om op te schrijven. Bij het met de hand schrijven, denk je meer na dan wanneer je met een toetsenbord een bericht typt.

Terug naar InCoWriMo

Alle onderzoeken en voordelen terzijde, InCoWriMo gaat over met de hand schrijven en dus met aandacht iets maken voor een ander. Ik weet niet hoe jij tegenover het ontvangen van post staat, maar ik vind het nog steeds leuk om de klepperende brievenbus in de voordeur te horen wanneer er ouderwets een brief of kaart wordt bezorgd.

Ik maak graag zelf mijn briefpapier en enveloppen met behulp van stempels. Het is zo makkelijk en maakt het meteen meer bijzonder en uniek, want geen envelop of brief is hetzelfde.

Daarnaast gebruik ik InCoWriMo telkens weer om extra aandacht te besteden aan mijn manier van schrijven. Door een maand lang cursief en aan elkaar met een vulpen te schrijven, merk ik dat mijn handschrift met sprongen vooruit gaat.

Zelf een envelop maken voor incowrimo post
Een zelfgemaakte envelop voor handgeschreven post
Een brief met passende envelop voor brievenbuspost
Ontvangen post tijdens de incowrimo challenge

De volgende InCoWriMo zal ik zeker weer deelnemen. Ik stuur altijd naar onbekenden een briefje en 80% van de aangeschreven deelnemers sturen een brief terug. Heb jij post van iemand ontvangen, dan kun je dus wat terugsturen als je dat leuk vindt. Zo heb ik een aantal leuke internationale ‘penvrienden’ aan de InCoWriMo overgehouden.

– Doe je de volgende keer ook mee? –

Geen bericht meer missen?
Je weet wat te doen 👇💚

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLNL