Verbeter je handschrift in 10 minuten per dag

3 Tips Om Je Handschrift Te Verbeteren

Laat ik beginnen met te verduidelijken dat dit geen kalligrafie of handlettering blogpost is, maar het gaat over hoe ik op een simpele manier mijn dagelijkse handschrift verbeter. Misschien wil jij ook je handschrift verbeteren, maar raak je overweldigd door de prachtige scripts die je om je heen ziet, dan gaan deze drie tips jou helpen.

Handletteren of kalligrafie was voor mij telkens een stap te ver, waardoor ik het oefenen van mijn handschrift niet volhield. Sinds een half jaar is daarin verandering gekomen en hoe ik dat heb aangepakt, deel ik graag met je.

Middelbare school

Een net handschrift gaat al terug naar mijn middelbare schooljaren. Niet zozeer dat ik toen echt oefende, maar ik vond het wel heel belangrijk dat mijn schrift er netjes uitzag. Ik ben zo iemand die gerust een heel hoofdstuk overschrijft, omdat ik het niet netjes genoeg vind. Ieder zijn afwijking nietwaar 😉 Door netjes te schrijven en dus aandacht te besteden aan mijn werk, leerde ik beter. Ik was nu eenmaal een schrijver, nog steeds trouwens.

Kalligrafie

Later, in het begin van mijn twintigere jaren, heb ik een kalligrafie-set aangeschaft. Ik wilde zo graag mooie sierletters kunnen schrijven. Ik heb er niet veel mee gedaan, ik vond het te moeilijk. In mijn dagboeken zie je de ontwikkeling van mijn handschrift mooi terug. Van aan-elkaar-geschreven, naar los, van cursief naar recht, van rond naar lang. Als er maar regelmaat in de letters en woorden zit, dat vind ik het belangrijkste om het netjes te laten ogen. En laat ik daarin nou net niet goed zijn 😊

Mijn handschrift door studie verpest

Tijdens mijn middelbareschooltijd zagen mijn aantekeningen schriften er super netjes uit. Strak geschreven, mooie titels, duidelijk opbouw en toen ging ik studeren. Snel aantekeningen maken was het devies. Dan maar later thuis uitwerken, want tijd nemen voor netjes schrijven tijdens de colleges was er niet bij. Het uitschrijfwerk was dermate veel, dat ik het bijna niet kon bijwerken in mijn zelfstudietijd. Soms schreef ik zo slordig, dat ik niet eens mijn eigen handschrift kon ontcijferen.

Ik werkte fulltime overdag en ’s-avonds studeerde ik aan de HEAO in Breda. Door mijn drukke schema ben ik gestopt met het netjes uitwerken en bleven mijn aantekeningen krabbels … dat is de tijd geweest dat mijn handschrift achteruit ging. Zelfs bij het maken van een samenvatting waarvoor ik toch echt de tijd nam, kwam mijn handschrift niet meer netjes uit de verf. Later op de universiteit, tijdens mijn management wetenschappen studie, werd het nog erger. Ik vraag me af of dat de reden is waarom er weinig dokters zijn met een goed handschrift. Zij zullen heel veel hebben moeten schrijven in de korte tijd van een college of wat dan ook. 🤔

De computer met printer een oplossing?

Je zou haast zeggen; “Esther, als je zoveel hebt moeten schrijven, zou je toch júist een goed handschrift moeten hebben? Je hebt immers veel geoefend”. Dat zou je denken hè, maar niets is minder waar. Door de tijdsdruk wordt het duidelijk schrijven (bij mij) ondermijnd. De rommelige schriften, slordig handgeschreven verslagen, gingen me behoorlijk tegenstaan. Ik ging het allemaal op de computer uitwerken. Mooi geprinte samenvattingen, nette verslagen. Ik kan super snel typen, dus het scheelde me veel tijd en yes! eindelijk weer netjes werk. Helaas pindakaas, het typewerk hielp me niet met studeren. Ik had het schrijven nodig om de stof eigen te kunnen maken.

Mindmap

Om het maken van aantekeningen toch leuk te houden terwijl het niet netjes is, maar wel efficiënt,  startte ik met het maken van mindmaps. Mindmappen is kort door de bocht gezegd het uitwerken van de stof in de vorm van een diagram dat begint met het onderwerp dat ik moest leren. Door alle aspecten van dat onderwerp in kaart te brengen en te koppelen in een getekend diagram, maakte dat het leren van de stof, voor een beelddenker zoals ik, een stukje makkelijker. En zo werk ik nog, zelfs als ik een sollicitatie wil voorbereiden.

Mindmapping om aantekeningen te maken HBO

Handschrift oefenen

Genoeg over mijn studietijd en het verzieken van mijn handschrift, terug naar het nu. Ik wil graag terug naar een net, regelmatig handschrift. Zeker nu ik veel in mijn bullet journal werk, vind ik het prettig om een net handschrift bij mezelf te zien. De prachtig krullende letters etc. is niet mijn doel. Gewoon weer netjes schrijven in een normaal dagelijks te gebruiken handschrift. De letters en woorden op een juiste afstand van elkaar enzovoort. Hieronder lees je de drie tips die ik toepas om de regelmatigheid van mijn schrift te verbeteren:

Tip 1: Een fijne pen

De ene pen is de andere niet. Ik schrijf graag met een vulpen of een fineliner, een ander vindt juist een Bic pen super fijn schrijven. Het maakt bij mij een wereld van verschil of ik met een voor mij fijne pen schrijf of niet. Voor mij is een middelfijne punt en een slanke grip belangrijk. Doordat ik zowel cursief als recht schrijf, gebruik ik per type schrift een vulpen. Ik kan niet lekker cursief schrijven met de vulpen die ik gebruik voor mijn rechte letters. De punt (nib) vormt zich naar de hand en het handschrift. Als je de pen maar lang genoeg gebruikt, ga je dat verschil echt merken.

Tip 2: Frans gelinieerd papier

Ik zweer bij een schrift met Frans gelinieerd papier, séyès genaamd. Dit papier komt oorspronkelijk uit Frankrijk en wordt daar veel gebruikt op lagere scholen. Mijn oefenschrift komt toevallig uit Frankrijk. Ik heb het daar tijdens een vakantie in de supermarkt gekocht. Je kunt het ook in Nederland kopen. De losbladige vellen kun je bijvoorbeeld bij de Hema kopen. Even zoeken op ‘seyes’. Heb je het papier liever in schriftvorm, die kun je hier vinden.

De opbouw van de lijntjes helpen mij zowel bij de hoogte van de letters als bij de afstand tussen letters en woorden. Ik vind het ideaal.

Wil jij ook oefenen op Frans gelinieerd papier?

Tip 3: Oefen kort maar met regelmaat

Van mezelf weet ik, dat als ik ergens een uur voor moet gaan zitten om te oefenen, de kans groot is dat ik mettertijd de handdoek in de ring gooi. Hmmm … terwijl ik dit schrijf denk ik meteen aan tekenen, daar geldt dat niet voor bij mij. Ik kan gerust de hele dag op een stoel zitten en tekenen, schilderen, doodlen.

Ennnnn weer terug naar het oefenen … 🙈 Het verbeteren van mijn handschrift moet geen uur per dag duren, dat ga ik gewoonweg niet volhouden. Per dag besteed ik 10 minuten aan het geconcentreerd verbeteren van mijn handschrift.

Ik heb via Dafont, een gratis font website, een lettertype uitgezocht en daarvan het alfabet geprint. Dit script oefen ik dan door het na te schrijven. Ik schrijf 2 bladzijdes vol met alleen de letter en 1 bladzijde met een drieletter woord dat begint met de letter die op de rol staat om te oefenen. Ik pak mijn schriftje, mijn Lamy Safari vulpen en zet mijn timer voor 10 minuten en gaan met die banaan. Gaat de timer af midden in een regel, prima, morgen weer een dag.

Door dagelijks een korte tijd te oefenen, creëer ik regelmaat en daarmee een gewoonte om aandacht te besteden aan mijn handschrift. Wanneer ik klaar ben met dit lettertype wil ik een cursief schrift oefenen. Ik zou zo graag weer aan elkaar willen schrijven, zoals we vroeger hebben geleerd. Ik kijk altijd met bewondering naar het handschrift van een juf of meester. Ik hou ervan.

In mijn habit tracker hou ik bij wanneer ik heb geoefend, zo is het verbeteren van mijn handschrift niet alleen als een uitvoerend iets in mijn journal opgenomen, maar ook als verbeterpunt in mijn tracker. Twee vliegen in één klap. En wie weet over een tijdje dat ik mezelf ga wagen aan een kalligrafie schrift, maar voorlopig niet.

Oh, en vergeet niet de gratis blanco template van het seyes papier (Frans gelinieerd) te downloaden. 

Gratis Seyes Download Frans Gelinieerd Papier

Oefen jij om jouw dagelijks handschrift te verbeteren? Hoe doe jij dat? Laat het me weten in de reacties hieronder ⬇

Een warme creatieve groet,

Esther Verdonk | Beautifulgreymouse

Dank je wel voor het steunen van de kleine zelfstandige

4 Comments

 • Adelina 9 juni 2021 at 15:52

  Bedankt voor de in info over het verbeteren van je handschrift. Ik schrijf momenteel heel veel en ben niet echt tevreden. Ik hoop dat ik hierdoor mooier ga schrijven. Groet. Adelina

  Reply
  • Esther 27 juni 2021 at 14:54

   Hallo Adelina,

   Heel graag gedaan en vooral veel plezier met het schrijven!

   Groet,
   Esther

   Reply
 • Annebelle Glashouwer 8 februari 2022 at 11:25

  Wat een goeie tips!

  Welk lettertype heb jij gekozen??
  Het zijn er zoveel op die site !

  Groet,

  Annebelle

  Reply
  • Esther 14 februari 2022 at 18:36

   Hallo Annebelle,

   Dank je wel voor je compliment 🙂 Het lettertype dat ik oefende, is gebaseerd op Lane Humouredque.

   Groet,
   Esther

   Reply

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLNL