Opruimen met de Minsgame lukt wel in tegenstelling tot de Marie Kondo methode

Minsgame Zo Lukt Opruimen Wel

Er staat een nieuwe maand voor de deur, dus een kans om te starten met de Minsgame!

Is wat je moet opruimen te veel?

Zie je er als een berg tegenop en doe je er daarom juist niets mee? Dit is een artikel voor jou mét de oplossing! Ja, echt … door dit ‘spel’ ga ook jij de zaak onder controle krijgen thuis. Met de Minsgame lukt het opruimen wel! Het werkt voor mij veel beter dan de Marie Kondo methode. Kom op, we gaan ervoor!

Wat is de Minsgame

Het is een eenvoudige laagdrempelige manier om in kleine, makkelijke uitvoerbare stappen het opruimen los te trekken. Je start met maar enkele seconden aan tijdinvestering … lees verder >>>

Het wordt gebracht als een spel omdat het dan lichter voelt. Als je het hebt over ‘ontspullen’ en over bijvoorbeeld Kon Mari (Marie Kondo), haken al veel mensen af, doordat de taak te groot is. Later meer over mijn ervaring met de Kon Mari methode.

Het is niet echt een spel, maar een makkelijke manier om te beginnen met het opruimen van je huis, of la of kast of schuur of whatever. Een uitdaging die je kunt maken tot een spel. Hou je daarvan? Vooral doen! Het is ook een principe dat je heel goed samen met kinderen kunt toepassen. Ben je een visueel ingesteld persoon, download dan de gratis Minsgame Lay-out, zodat je de dagen kunt aftekenen. 

Waar komt de Minsgame vandaan

Het idee komt van twee mannen die zichzelf The Minimalists noemen. Joshua Fields Milburn en Ryan Nicodemus zijn twee kerels met naar hun mening te veel geld, te veel spullen, te veel stress, te drukke agenda. Zoals de fases van het leven verlopen, krabden zij zich achter de oren toen ze de dertig naderden en vroegen zich af of dít het wel was. Ze hakten samen flinke knopen door en startte een leven dat in het teken stond van minimaliseren. Zij ondervonden aan den lijve dat materialistisch bezit niet gelukkig maakt en zochten een manier om alleen te houden wat zij belangrijk vonden.

Hoe werkt de Minsgame

Het is echt heel eenvoudig. Je kunt de Minsgame alleen aangaan of met iemand binnen of buiten je gezin. Ikzelf kies bij dit soort dingen graag voor het ‘zelf doen’. Ik heb het afleggen van verantwoording niet nodig om een actie te laten slagen, sterker nog, ik vind de druk zeer onprettig als ik moet gaan vergelijken of iets dergelijks. Maar hé, pas vooral jouw manier toe!

Loop je vast, heb je steun of inspiratie nodig, zoek op Facebook of Instagram onder hashtag minsgame (#minsgame) en je zult zien dat velen met je meedoen. Zie je een post met #minsgame round 2 (ronde 2), dan betekent dit dat zij voor de tweede keer Minsgame uitvoeren.

De Minsgame start in principe telkens op dag 1 van een maand. De eerste dag gooi je één ding weg. De tweede dag van de maand, gooi je twee dingen weg. Op de derde dag van de maand … je raadt het al, gooi je drie dingen weg, enzovoort.

Het begint heel eenvoudig en het lijkt niet echt op te schieten, maar je hebt dit proces nodig om spullen te kunnen loslaten. Het is niet te doen om meteen een hele kamer leeg te ruimen en spullen weg te gooien, weg te geven of af te voeren naar welke instantie dan ook. Dit is nu precies de reden dat we opgeven. De berg van opruimen in ons hoofd is te hoog.

Voorbeeld start Minsgame

Neem een lade in je huiskamer die opgeruimd moet worden of probeer de deur van de rommelkamer op een kier te krijgen, zodat je er wat uit kunt pakken. Pak 1 ding en gooi het weg, al is het maar een verlept elastiekje of verbogen paperclip. Weg ermee … stap 1 ✅ CHECK!

Voorbeeld van het starten met de Minsgame dag 1

Ja, deze manier van opruimen duurt langer, maar het is wel een weg naar succesvolle afronding. En dat tevreden gevoel van een opgeruimde ruimte, la, huis, is waar het om gaat toch?

Denk niet in het begin, dit gaat me te langzaam en ruim meteen een hele la uit in plaats van 1 dingetje weg te gooien. Het opbouwen van de gewoonte om beslissingen te nemen over spullen is belangrijk en dat begint met kleine stapjes. Dus zoals Herman Finkers zegt; “kalm aan en rap een beetje” 😉

Naarmate de maand vordert, zul je echt resultaten gaan zien. Op dag 20 moet je namelijk 20 dingen weggooien, op dag 21 opnieuw 21 dingen. Daarom zijn die kleine stapjes in het begin belangrijk. Ze bouwen op naar de grotere aantallen, die makkelijker zijn uit te voeren als je een goede basis hebt gelegd. Je hoeft het niet bij die ene lade te houden tijdens de Minsgame. Ik kan me voorstellen dat je niet 20 + 21 + 22 + 23 dingen uit een lade kunt weggooien. Pak gerust een andere ruimte of ander soort spullen erbij. Denk bijvoorbeeld eens aan je kledingkast, een bestekbak of een plank in de kelder etc.

Belangrijk is dat je doorzet. Lukt het bijvoorbeeld niet om 26 dingen weg te gooien op dag 26, omdat je het te druk hebt of omdat zaken anders lopen dan gepland, stop dan niet. Ga de volgende dag verder met het schema. Ja, je hebt minder weggedaan dan je totaal had kunnen bereiken, maar als je het niet oppakt, is het zeker minder aan het einde van de maand. Alles wat je wel is gelukt, is meegenomen ♥ En gelukkig ligt niet de hele inhoud van lade op de grond, zoals het bij de Kon Marie methode wel zou zijn 😉

Het hoeft niet in een speciale volgorde, maar je zorgt wel dat het meteen ‘weg’ is. Of je het nu weggooit, doneert of naar de recycling brengt, die dag is het ‘weg’. Wil je het verkopen, zet het meteen op Marktplaats of welk platform dat je dan ook gebruikt. Is het na 30 dagen niet verkocht, doneer het dan of zet het op een Facebook ‘weggeefhoekje’ bij jou in de buurt. Leg de spullen of dingen die naar de stort moeten even in een krat bij elkaar. Ik ga niet voor 1 item naar de stort rijden, laten we het realistisch houden. Ik verzamel deze spullen in een krat met wielen, 1 voor de stort en 1 voor verkoop/kringloop.

En ja, heel eerlijk, het kan lastig zijn om 25 dingen op dag 25 weg te moeten gooien, maar het is me telkens nog gelukt. En ik beloof je, dat voldane gevoel van het volbrengen van die taak is groot!

Heb je veel om op te ruimen, dan start je elke maand weer gewoon bij dag 1 en gooi je weer 1 ding weg. Zo houd je het behapbaar en dus ga je vooruit in plaats van de handdoek in de ring te gooien, want stilstand is achteruitgang.

Voorbeeld van dag 3 Minsgame
Dag 5 Minsgame het opruimen van een la

Voor mij is de Minsgame vet aan!

Ik vind het een fijne manier van opruimen in tegenstelling tot mijn ervaring met de methode van Kon Marie. Ik heb het boek over de Kon Mari methode aangeschaft en gelezen, maar die manier greep me bij de keel. Het idee dat je alleen dingen bewaart die je een fijn gevoel geven snap ik. Gedag zeggen tegen levenloze dingen, gaat voor mij wat ver, maar misschien ben ik daarvoor te nuchter. Daarnaast heb ik geen zin om mijn hele kast leeg te halen en op een hoop de grond te leggen om vervolgens alles uit te zoeken. Dat is te veel om te verwerken in één keer voor mij. Niet dat ik zoveel spullen heb, maar gewoon omdat het mentaal voor mij te veel is. De stap is te groot. Ik heb daar de tijd niet voor en geen zin in. Misschien moet ik dat omdraaien, ik heb er geen zin in en daarom maak ik er de tijd niet voor.

Ik heb voor de Minsgame een bullet journal spread (*) opgesteld, zodat ik elke dag van deze uitdaging kan aftekenen. Wil je niet wachten tot de nieuwe maand, dan start jouw ‘spel’ op die dag van de maand en dat is dan jouw dag 1.

Een Minsgame Lay-out waarop je kunt afstrepen gratis voor jou

Vergeet niet de gratis Minsgame lay-out te downloaden. Hierop kun je de dagen van de challenge aftekenen.

* Wil je weten wat ‘spread’ inhoudt of andere termen binnen de planner wereld? Hier vind je een lijst waarin meer dan 55 termen worden uitgelegd.

De start van de minsgame in mijn bullet journal met behulp van een stencil
Opruimen met de Minsgame lukt wel in tegenstelling tot de Marie Kondo methode
Voorbeeld van mijn Minsgame spread in mijn planner

Geen bericht meer missen?
Je weet wat te doen 👇💚

Dank je wel voor je steun

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLNL