moodtracker 101 hoe begin je en waarom

Moodtracker 101 Hoe Begin Je

Een moodtracker is in het Nederlands vertaald een stemmingsregistratie, maar ik vind moodtracker toch prettiger lezen en schrijven. In dit artikel sta ik stil bij hoe je aan een moodtracker begint, waarvoor dient het en hoe verwoord je een stemming of gevoel. Ik heb een lijst met benamingen van gevoelens voor je gemaakt, die je verder op in het artikel gratis kunt downloaden.

Waarom een moodtracker

Moodtracker correlatie slaap en stemmingEen moodtracker is een manier waarmee je jouw stemmingen of gevoelens kunt volgen. Het kan een pagina in je planner of bullet journal zijn die het mogelijk maakt om bij te houden of je je gelukkig, verdrietig, moe, boos voelt of misschien wel verveeld. Het volgen van je stemming is een van de beste manieren om een blik te werpen op je algehele geestelijke gezondheidstoestand en vervolgens te werken aan het corrigeren ervan als dat nodig is. Een bullet journal moodtracker geeft je een plek om dat gemakkelijk en creatief te doen.

De reden waarom je dit zou willen bijhouden is voor een ieder heel persoonlijk en anders. Wanneer je helder wilt hebben of er een verband is te leggen tussen jouw stemming en de hoeveelheid uur die je hebt geslapen, kun je dat bijhouden in je moodtracker en habit tracker.

Valt het je op dat je tracker gevuld is met een heleboel neerslachtige dagen, dan kan dit betekenen dat er problemen zijn die je beter kunt oplossen. Ook woede of gevoelens van angst zouden hetzelfde kunnen weergeven. Door je algemene stemming te leren herkennen en dan te werken aan het oplossen van die stemming waar je wilt verbeteren, zou een manier kunnen zijn om je gelukkiger te voelen.

Met een moodtracker kun je dus in kaart brengen waar verbeterpunten zitten. Waarom was je op die dag neerslachtig? Wat is er gebeurd? Of juist andersom, wat was ik daar blij, want ik heb die dag ‘dat en dat gedaan’.

Jaar in pixels moodtrackerJe kunt voor een moodtracker een aparte tekening opmaken of een bladzijde reserveren, maar je kunt je stemming ook heel goed bijhouden in de habit tracker. Dan wordt een correlatie al snel zichtbaar. Een overzicht is op te zetten per week, maand of per jaar. Bij jaaroverzichten zie je vaak ‘Jaar In Pixels’ voorbij komen. Door een tracker te gebruiken, kun je patronen leren herkennen. Wanneer je een trend ziet, kun je daarnaar handelen.

Hoe begin je aan een moodtracker

Eigenlijk heb je er niet veel voor nodig, een vel papier (boekje) en een pen. Je kunt het zo uitgebreid maken als je wilt. Met kleur, zwart/wit, met doodles, een geschreven woord etc. Op mijn tracker Pinterest board, vind je heel veel voorbeelden.

Bedenk welke emoties je graag in kaart wilt brengen. Het kan best lastig zijn om een emotie te benoemen, dus heb ik een lijst voor je samengesteld om je te helpen. Je kunt de lijst met emotie benamingen hier bekijken en downloaden. Heb je liever een printvriendelijke versie, klik dan hier. Als je de emoties die je wilt volgen helder hebt, bepaal dan of je een symbool, kleur, patroon of tekst aan de emotie wilt koppelen.

Download gratis een lijst met emotie verwoordingen

Stemmingen volgen om in het hier en nu te leven

Soms zijn er van die dagen dat het niet gaat, dat je jezelf door de dag heen sleept. Als ik een mindere dag heb, dan voelt het alsof dat al heel lang zo is en of iets ‘altijd’ zo negatief is. Dat is natuurlijk niet zo, maar het gevoel is er wel. Doordat ik een moodtracker ben gaan gebruiken, kan ik makkelijk de slechte van de goede dagen visueel onderscheiden. Als je emoties op deze manier evalueert, kun je wel eens verrast zijn over de hoeveelheid goede dagen die je hebt. 💜

Als je ziet dat je meer goede dan slechte dagen hebt, begint de spiraal de andere kant op te draaien en kan het aantal fijne dagen groeien en daarmee zul je meer geluk ervaren.

Maandelijkse moodtracker

Moodtrackers zijn meestal opgezet met kleur, in een model en per maandMaand moodtracker in pinata thema. De ontwerpen kunnen overeenkomen met het thema dat je die maand toepast of het kan totaal iets anders zijn. Ik heb moodtrackers opgezet als grafieken, zowel staafdiagram, taartdiagram als een lijngrafiek, maar ook een mandala heeft gediend als moodtracker. Ik heb ze heel kleurrijk of juist heel minimalistisch toegepast. Ik hou ervan om te experimenteren met ontwerpen en toepassingen én met welke emoties ik wil bijhouden.

Het is vooral persoonlijk

Zoals bij elk onderwerp in een bullet journal is het belangrijk dat je het opzet voor jou, zodat het voor jou werkt! Het moet bij jou passen wil het jou kunnen helpen. Om een voorbeeld uit mijn bullet journal te geven, ik heb mijn vermoeidheid en de hoeveelheid slaapuren gevolgd om mijn energiepeil te verbeteren. Ook heb ik de maanfases in relatie gebracht met mijn stemming.

De gevoelens die je registreert dien je zo te beschrijven dat ze overeenkomen met jouw ervaring. Anders ben je een gemoedstoestand in kaart aan het brengen die op jou geen betrekking heeft. Onze gevoelens zullen nooit hetzelfde zijn als die van iemand anders. Mijn definitie van een gelukkige dag kan heel anders zijn dan jouw definitie van een gelukkige dag. Zonde van je tijd en energie als je niet je eigen emoties koppelt aan jouw tracker. Pak de ‘emotielijst’ erbij of Google op jouw gemoedstoestand. Om je een zoekrichting te geven; de basis emoties (de 4 b’s) waarop je kunt zoeken zijn:

 • blij
 • bedroefd
 • bang
 • boos

Onder deze hoofdgroepen vind je nuances die kunnen worden teruggebracht tot deze vier basis emoties. Wat bedoel ik daarmee? Bijvoorbeeld onder ‘bang’ kan worden geschaard: afgewezen voelen, faalangst, wantrouwen. Misschien helpt je dit om jouw gevoelens te verwoorden.

De voordelen van een moodtracker samengevat

 • Het stelt je in staat om je gevoelens te verbinden met wat er overdag is gebeurd.
 • Je kunt je triggers beter begrijpen. De aanleiding tot een bepaald gevoel wordt duidelijker.
 • Door het bijhouden van je emoties, kan een arts of therapeut helpen bij het stellen van een diagnose, indien nodig.
 • Het in kaart brengen van je gemoedstoestand, brengt patronen aan het licht.
 • Het bijhouden van een moodtracker geeft je ruimte en tijd om je gevoel ook echt te ervaren en te benoemen.
 • Je krijgt inzicht in wat je nodig hebt om voor jezelf te zorgen.
 • Communiceren naar anderen over wat jou bezighoudt wordt minder moeilijk.
 • De mogelijkheid gerichter om steun te vragen.

Het is vooral ook plezierig om met je bullet journal en tackers bezig te zijn

“Creativiteit bevordert de ontwikkeling van het probleemoplossend vermogen”

Hieronder vind je een aantal voorbeeld trackers uit mijn bullet journals om je op weg te helpen jouw triggers te vinden en om meer gelukkige dagen te ervaren. Ik vind de bullet journal opzet van @jodie_journals op Instagram geweldig. Ik volg deze dame uit Sydney Australië al enige tijd en hou van haar kleur gebruik en thema’s. Dit zijn 3 van haar trackers. Zijn ze niet super?! Een bezoekje aan haar Instragram account is zeker de moeite waard.

Gebruik jij een moodtracker? Wat is je favoriete type om te creëren? Dat zou ik graag willen horen! Laat je het weten in de commentaren hieronder?

Geen bericht meer missen?
Je weet wat te doen 👇💚

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLNL