We hebben er allemaal een hekel aan als we een fout maken in onze planner. Niet opgeven

Planner Stress?

Het gebruik van een papieren planner wordt niet voor niets steeds populairder, het is een goede manier om je tijd te beheren en productief te zijn. En toch gebeurt het, “je loopt achter”, de planner wordt een verplichting. In plaats van dat een bullet journal jou helpt, levert het stress op. Ervaar jij dit zo of herken je het? 

Wanneer we op internet surfen voor planner of journaling ideeën, worden we overspoeld met een enorme hoeveelheid van spreads, termen en andere ontwerpen. Hoe makkelijk is het dan om jezelf te verliezen in de wereld van planners en journaling. Heel eenvoudig dus.

Lege planners in de la

Mijn vriendin zag mijn planner open op tafel liggen en was direct geïnteresseerd. Ze stelde vragen als ‘hoe werkt het’ en ‘waar haal jij je spullen vandaan’, maar plaatste ook opmerkingen als ‘teken je dat allemaal zelf?’ en ‘wat een werk’. Toch besloot ze ook te starten met een journal.

Ze bestelde meteen twee Leuchtturm1917 bullet journals bij La Couronne Du Comté, wat mijn favoriete winkel is in Tilburg, want ze kon niet kiezen welke kleur ze het leukste vond. Ze kocht een knal gele en een blauwe. We zijn inmiddels 10 maanden verder, twee prachtige splinternieuwe notitieboeken en een bak vol met washitapes liggen nog in het cellofaan in de la.

Als ik haar vraag waarom ze niet is begonnen aan haar bullet journal, heeft ze niet echt een antwoord. Ze draait er wat omheen met uitspraken als ‘ik heb nog geen tijd gehad’ (10 maanden verder!!) of ‘ik wacht tot 1 januari zodat mijn boekje ook echt op de eerste dag van het jaar begint’. Waarom zou je zo lang wachten met het op orde krijgen van een agenda, taken en gedachten in je hoofd?

Onzekerheid en angst

Tussen de regels door, hoor ik onzekerheid en angst en ondertussen groeit haar voorraad met de meest mooie pennen en washitapes gestaag. Waar komt de ‘angst’ om te starten vandaan? We hebben het over wat papier, het is niet zo dat je een operatie moet uitvoeren of in goud gaat schrijven of iets dergelijks. Je wilt juist een methode gaan toepassen, zodat je zaken in de klauw krijgt. Dat is dus ‘iets’ dat jou helpt! En als je tijdens dit proces van organiseren en structureren er ook nog een creatieve draai aan kunt geven als je daarvan houdt, zodat je kunt ontspannen en genieten, is dat mooi meegenomen.

Wat als ik een fout maak

Herken je dit? Je bent echt de enige niet! Net zoals mijn vriendin, zij is zeker niet de enige die een drempel voelt om te starten op een lege bladzijde in een leeg boekje met de gedachte ‘wat als ik het verpest’ of ‘wat als ik een fout maak’.

Eigenlijk begrijp ik die reactie ook wel. Want als we surfen op het net in de wereld van planners en journaling, komen we de mooiste creaties tegen. Het kunnen echte kunstwerken zijn of super originele ideeën. Ik kan me voorstellen dat dit overweldigend voelt, zeker als je de basis van het journalen (nog) niet onder de knie hebt en eigenlijk niet weet hoe je het moet aanpakken.

Overweldigende hoeveelheid termen

En dan hebben we het nog niet over alle termen die rond je oren vliegen. Omdat de grootste groep binnen de planner wereld Engels als voertaal heeft, worden er meestal Engelse begrippen gebruikt. Ik heb een begrippenlijst voor je gemaakt waarin ik meer dan 55 termen vertaald heb. Je kunt deze hier gratis downloaden. Zo wordt de weg vinden in de planner wereld misschien wat makkelijker.

Begrippen en termen in de bullet journal wereld uitgelegd in deze begrippenlijst. Gratis downlaod.

Ik kan niet tekenen of mooi schrijven

Er kunnen gedachten opkomen als ‘ik kan niet tekenen’, ‘ik heb geen mooi handschrift’, ‘ik heb niet het juiste materiaal’ etc. In 2017, toen ik startte met mijn journal, was journalen al een hype aan het worden in Nederland, maar deze heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Ik kom nu pagina’s tegen waarvan ik denk ‘wauw’ … wat mooi. Maar omdat ik nu een aantal jaar een bullet journal gebruik op een manier die voor mij werkt, kan ik ook meteen een switch maken naar ‘wauw, wat mooi’ en daar stopt mijn gedachte.

Voordeel van alle online beschikbare planner ideeën

De moed zakt niet in mijn schoenen omdat ik een mooie spread zie. Ik kan er oprecht van genieten, net als van een mooie foto of schilderij, maar ik zoom ook meteen uit en realiseer me dat het niets meer met mijn manier van journalen heeft te maken.

Het mooie van alle online beschikbare informatie en voorbeelden is, dat wanneer ik iets tegenkom waarvan ik denk, ‘dat is handig’ of ‘dat is leuk’, dan probeer ik uit of het bij mijn manier van journalen past. Zo niet, dan heb ik dat ook weer geleerd. En geloof me, er zijn heel wat uitprobeersels geweest die niet bij mij pasten.

Jouw manier van werken

Jouw manier van plannen ga je ontwikkelen, zodat je productief kunt zijn. Je hebt niet meer nodig dan een pen en papier. Natuurlijk kun je rondsnuffelen op het web voor andere kunstige ideeën, maar je wilt je zaken wel voor elkaar krijgen door je planner te gebruiken.

Wanneer je een tijdje bezig bent, zul je veranderingen aanbrengen. Dingen die niet werkten of die je niet mooi vond, laat je eruit. Zo komt je vanzelf bij een systeem uit dat voor jou werkt. Of je het heel minimalistisch houdt of alle kleuren van de regenboog gebruikt, blijf gewoon je planner, bullet journal, notebook of wat je ook gebruikt, inzetten om je drukke dagen en volle agenda georganiseerd te houden en geniet van de dingen die je wél gedaan krijgt.

Als je voorbeelden van minimalistische planners wilt zien, ga dan eens naar dit Pinterest bord. Een pen en papier is alles wat nodig je nodig hebt.

Perfect is de vijand van het goede

Of zoals de originele uitdrukking van de Franse filosoof Montesquieu (1698-1755) luidt: “Le mieux est le mortel ennemi du bien” – ‘het beste is de doodsvijand van het goede’.

‘Het betere is de vijand van het goede’ is eigenlijk een waarschuwing tegen perfectionisme. Het draagt voor jou niets bij om op zoek te gaan naar het beste, want dit ‘beste’ is sowieso onbereikbaar. Er zal altijd wel iets te verbeteren zijn, dus ‘het beste’ wordt het nooit. Door vast te houden aan iets perfect willen doen of met andere woorden; geen fouten durven maken, is de kans groot dat je juist niets onderneemt of presteert en liggen de mooie planners ongebruikt in de la.

Goed is goed!

Stress is het woord van de streber voor angst

Stress is het strebers woord voor perfectionisten - Tony Robbins

Tony Robbins vat het mooi samen in één zin: Stress is the achiever’s word for fear – Stress is het woord van de streber voor angst. Deze uitspraak kwam bij mij een aantal jaar geleden aardig binnen. In mijn ogen heeft hij gelijk. Waarom wil ik dat mijn planner er perfect uitziet, in plaats van dat hij nuttig is voor mij? Want ook ik wilde in het begin zo’n prachtige, foutloze, kleurrijke planner. Verrassing … foutloos en perfect is niet gelukt 😉

Dus ervaar jij plannerstress?

Kijk dan eens goed in de spiegel en ga eens bij jezelf na of deze heren gelijk hebben. Waarom kies je perfect boven praktisch?

Heb vooral plezier en begin gewoon, het hoeft niet perfect te zijn! Het is bij niemand perfect. Ook niet bij die prachtige journals met illustraties waarbij je de ogen uitkijkt. Een bladzijde verprutst .. hé, dat is makkelijk, je kunt ‘m gewoon omslaan en opnieuw beginnen 😉 Ik heb journals waarin ik bladzijdes met washi tape aan elkaar heb geplakt, omdat ik zo baalde van de mislukte opzet of tekening. Sommige fouten heb ik met een grapje opgelost. Zo had ik een leuke spread gemaakt voor het nieuwe jaar, maar had me op het moment dat ik de pagina maakte niet gerealiseerd dat 2020 een schrikkeljaar is. Ik heb het opgelost met een doodle.

Fouten in een bullet journal maken we allemaal. Plannerstress

Managen van tijd

Natuurlijk gaat mijn bullet journal voor mij in de eerste plaats over het managen van mijn tijd en het productief zijn. Het hebben van een to-do lijst met alle taken op één pagina helpt mij om een dag beter en productiever te plannen. Plus het opschrijven van een taak zorgt ervoor dat ik het beter onthoud en dat ik efficiëntere manieren bedenk om het af te ronden.

Elke dag zie ik de taken die ik niet heb uitgevoerd en moet ik deze verplaatsen naar de volgende dag. Het verplaatsen kan een keer voorkomen, maar als dezelfde taak al drie keer voorbij is gekomen, zet me dat aan het denken. Hoe belangrijk is deze taak en waarom rond ik ‘m niet af? Zo’n kleine analyse helpt mij om meer taken af te ronden en geen tijd te verspillen aan iets wat niet echt belangrijk is. Begin! Maak fouten, het is een leerproces. Zo kom je vanzelf bij je eigen stijl uit en een werkbare planner die jou ondersteunt. Dat is waar een planner voor is bedoeld. Jou helpen en niet nog meer stress toevoegen.

Ik ben nieuwsgierig of je nu start, laat het me weten in een reactie hieronder of tag me op Instagram of Facebook met @beautifulgreymouse.

Geen bericht meer missen?
Je weet wat te doen 👇💚

Dank je wel voor je steun

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLNL