De start van een nieuwe dag Hoe ik mijn dag begin met vier eenvoudige routines

De Start Van Een Nieuwe Dag Zo Begin Ik

Elke dag kun je zien als een nieuwe start, een onbeschreven bladzijde. Misschien zoek je inspiratie of iemand waarmee je kunt klankborden, daarom een voorbeeld van hoe ik mijn dag begin.

Regelmaat en structuur

Er zijn mensen die de dagen doorkomen zonder enige vorm van structuur, maar door de jaren heen is mij duidelijk geworden dat geen vorm van houvast niet mijn ding is.

Er zijn opruimers onder ons, die geboren zijn met een ‘opruim-gen’ dat ik heb gemist tijdens mijn geboorte 😉 Velen van jullie zullen de zin: “rust, reinheid en regelmaat” kennen. En ik moet zeggen dat de kern hiervan, voor heel veel mensen belangrijk is.

3 succesfactoren

Rust, reinheid en regelmaat. Is dit een ouderwetse uitspraak? Ja! Is het nog wel van toepassing? Ja! Florence Nightingale (1820-1910), grondlegger van de moderne verpleegkunde schreef als eerste over deze 3 R-en die goed zijn voor de algehele gezondheid. Om deze uitspraak naar 2020 termen te trekken, kun je ‘rust, reinheid en regelmaat’ zien als “3 succesfactoren die jou helpen een gezonde levensstijl te ontwikkelen of te onderhouden”. Klinkt ineens anders hè?

Voor degene die deze uitspraak niet kennen, zal ik de “3 R-en” in het kort toelichten, daarna ga ik verder met ‘de start van een nieuwe dag’. Wil je dit stukje met de 3 basis elementen overslaan, klik hier.

Rust met een stronk sla tussen je tanden

Het zal je vast niet onbekend in de oren klinken dat iedereen om je heen en misschien wel jij zelf, het ‘druk druk druk’ heeft. Een beetje stress ervaart iedereen wel en er zijn onderzoeken die zelfs onderschrijven dat een licht stress niveau bijdraagt aan je gezondheid. Ik ben geen medicus en kan dit niet wetenschappelijk onderbouwen. Waarvoor je niet gestudeerd hoeft te hebben en wat je met je gezond boeren verstand kunt benaderen, is dat je lichaam en geest rust nodig hebben. Ze moeten de kans krijgen om te herstellen en daar zit hem de crux, daarvoor wordt steeds minder of zelfs geen tijd genomen.

Er zijn gradaties van stress, maar zelfs na een ‘normale’ werkdag, is het belangrijk even een rustmoment te pakken. Overigens versta ik onder een ‘werkdag’ niet alleen personen die naar het werk gaan, maar ook iedereen die thuis werkt om het huis, huishouden en gezin draaiende te houden. In mijn ogen is bijvoorbeeld het ‘thuisblijven voor de kinderen’ een full-time job!

Rust belangrijk voor lichamelijk en mentaal herstelWe hadden het over rust nemen … ik ga niet in op alle lichamelijke klachten die kunnen ontstaan door het niet op tijd nemen van rust, het internet staat er vol mee, dus als je daarover meer wilt weten .. lang leve Google.

Powernaps, mediteren, ademhalingsoefeningen, moderne termen om eigenlijk gewoon te zeggen: “hallo, waar zijn we mee bezig, maak even een pas op de plaats”. Rust nemen kan al zo simpel zijn als even de tijd nemen voor je lunch, in plaats van door te rammelen op je toetsenbord met een stronk sla tussen je tanden. Draai de deur van de douche op slot als je gaat douchen, zodat er niet elke minuut iemand binnen staat die aandacht van je vraagt.

Pak tijdens je theepauze, die je natuurlijk dan wel moet nemen, eens een tijdschrift in plaats van je telefoon. En in plaats van je te irriteren tijdens het wachten in de rij voor de kassa van de supermarkt, pak dat moment eens voor het om je heen kijken, je te verbazen, te vermaken met wat je zoal ziet of om de dag te reflecteren. Zo simpel kan het zijn. Als je daar bovenop ook nog eens 8 uur slaap gooit, ben je helemaal goed bezig 😉

Wil je er nog een schep bovenop doen, neem dan de tijd om een boek te lezen, ga vissen als je dat leuk vindt of trek je wandelschoenen aan en begin te lopen en laat je telefoon thuis. Ook geen muziek in je oren tijdens het wandelen. We worden de hele dag al genoeg geprikkeld. Je hoort me niet zeggen dat muziek luisteren geen vorm van ontspanning is, dat is het zeker … maar dan thuis in je luie stoel of op bed, zodat je met één ding bezig bent. Prikkelreductie is belangrijk voor je rust.

Reinheid

Reinheid in voeding verzorging en omgevingWat een ouderwets woord is dat! Als we het op het klinische betrekken zou je het ook hygiëne kunnen noemen. Maar het is meer dan dat. Het is ook voedsel en vocht dat we tot ons nemen om ons lichaam te verzorgen. Let wel, ik heb het over VOEDsel, niet over vulling. Je kunt reinheid dus ook zien als puur of natuurlijk. Want wees nu eerlijk, een zak chips is geen ‘eten’, geen ‘voeding’, maar vulling.

De moderne term van reinheid in je huishouden is: ‘een opgeruimd huis, een opgeruimd hoofd’. Het is niet voor niets dat ‘organizers’ en coaches als paddestoelen uit de grond schieten. Het huishouden is een bende, de administratie loopt achter, de balans tussen werk en privé is volledig verdwenen. Het is een ‘zootje’ in ons hoofd door de constate overprikkeling van allerlei media. Het is chaotisch om ons heen en we hebben de reinheid en daarmee samenhangede rust daarom zo hard nodig.

Je kunt ‘reinheid’ dus verbeteren door onder andere je huishouden op orde te krijgen, pas bijvoorbeeld het Flylady systeem toe. Daarmee krijg je stapsgewijs je huishouden onder controle. Ik pas dit systeem toe en zal hier later nog een artikel over schrijven. Google ondertussen maar eens op dit systeem, het heeft voor mij wonderen gedaan. Probeer overigens de echte Flylady website te mijden, want voor iemand die systematisch orde wil scheppen in de chaos, heeft een knap onoverzichtelijke website. Wat ik bijzonder vind 🙂 Ik kan er niks mee. Maar laat je niet ontmoedigen er zijn tal van goed websites over haar benadering van het huishouden, want hoe dan ook, haar systeem werkt!

Een andere leuke tip is de “Minsgame”. Het is een eenvoudige laagdrempelige manier om in kleine, makkelijke uitvoerbare stappen het opruimen los te trekken. Je start met maar enkele seconden aan tijdinvestering. In dit artikel lees je er alles over.

Een Minsgame Lay-out waarop je afstrepen gratis voor jou

Door goed voedsel tot je te nemen, jezelf te verzorgen, je telefoon / computer eens op te schonen, doe dit laatste in stapjes, want het is een hele kluif kan ik je vertellen, werk je aan je gezondheid. Oud worden willen we allemaal, maar niemand wil oud zijn.

Regelmaat

Regelmaat in je planner om gewoontes te volgenWanneer we niet voldoende rust nemen, raken we sneller geprikkeld. Als het een janboel om ons heen is, voelen we onrust. Een fijne levensstijl is niet gebaat bij slordigheid en onrust om ons heen. Onregelmatigheid is een grote bijdrager aan het stress gevoel. We eten bijna niet meer op vaste tijden, ons naar-bed-gaan ritueel is ook maar zoals het uitkomt.

Ieder mens heeft regelmaat nodig. Kijk maar naar ons dag- en nachtritme. Wanneer dit uit balans is, ontstaan er allerlei klachten. Zelfs ernstige klachten als depressie, slapeloosheid, eetstoornissen en wat al niet meer.

Regelmaat geeft rust. Dit betekent niet dat alles tot in elk detail moet worden gepland. De een heeft een tijdschema nodig van uur tot uur om zich geordend te voelen, de ander heeft al voldoende aan een verdeling in dag en avond.

Betrek het op jouw leven, jouw karakter. Ik kan wel doodleuk jou vertellen dat je elke dag om 6 uur je wekker moet zetten, maar als jij een avondmens bent, doe ik je met deze tip meer kwaad dan goed. Ik ben een ochtendmens, als je aan mij vraagt om pas naar bed te gaan om 23:00, word ik een minder blij mens. Dan is bij mij de kaars al lang uit. Daar staat tegenover dat mijn dag wel heel vroeg begint.

5 tips om regelmaat aan te brengen

1. Kies een vast tijdsblok waarin je de dag afsluit en naar bed gaat

Zo heb ik besloten dat ik -als ochtendmens– elke dag voor 22:00 in mijn bed wil liggen. Dat betekent dat ik ergens tussen 21:00 en 22:00 begin met het opruimen van de huiskamer, het doornemen van mijn planner voor morgen, mijn spullen en kleding voor de volgende dag klaar leg en mezelf klaar maak voor bed. Als ik in bed lig, lees ik nog wat in een boek en dan … welterusten.

2. Eet op een vast tijdstip zo vaak als het kan

Omdat ik de ketogene levensstijl toepas, is mijn eerste maaltijd pas rond lunchtijd. Tussen 12:00 en 13:00 nuttig ik mijn lunch. Dit wil niet zeggen dat ik een uur lang lunchpauze neem, maar als ik eet, ben ik bezig met eten en niet met het controleren van mijn social media kanalen. Dat doe ik wel hoor, maar pas als ik klaar ben met eten.
Het avondeten staat hier meestal tussen 17:30 en 18:30 op tafel. Ik ga me niet vastleggen aan een precieze tijd, zoals mijn moeder dat vroeger deed. Thuis aten we altijd stipt om 16:45. Zo wist je waar je aan toe was. Mijn zus en ik waren al thuis van school en mijn vader had zijn werkdag erop zitten en kon meteen aanschuiven. Laten we het wel realistisch houden, met een vier persoons huishouden zoals in mijn situatie, zijn het ook 4 agenda’s. Mijn oudste dochter is soms pas om 18:15 thuis van school / stage. Daarom neem ik een uur als marge in plaats van een precies tijdstip. Het is nu eenmaal niet meer zoals vroeger. Naar mijn mening was het toen eenvoudiger.

3. Kies voor terugkerende taken zoveel mogelijk vaste dagen en tijden

Om een voorbeeld te geven, op maandag werk ik mijn huishoudelijke taken af. Op dinsdag noteer ik wat ik van donderdag tot donderdag als avondeten wil maken, met daarbij meteen de boodschappenlijst. Ik controleer mijn agenda of ik bijvoorbeeld nog iets moet kopen van een verjaardagscadeau of iets dergelijks. Op woensdag werk ik maximaal 15 minuten aan het opschonen van oude computerbestanden. Op donderdag haal ik de meeste boodschappen voor de komende 7 dagen en ga ik naar de bibliotheek. Op vrijdag maak ik de auto schoon / netjes en mest ik mijn handtas(sen) uit. Dit zijn mijn vaste gewoontes gedurende de week die ik heb ontwikkeld aan de hand van het Flylady systeem.
Dit zijn natuurlijk niet alle taken … maar het is om je een idee te geven hoe eenvoudig je regelmaat kunt invoegen in je dagelijks leven en dat dit niet betekent dat alles tot op de minuut moet worden vastgelegd.

4. Iets gepakt of gebruikt? Ruim het meteen op

Daarover hoef ik verder niet uit te wijden, het is vrij simpel, maar zeer effectief voor meer geordendheid om je heen. En ja .. je zult het moeten blijven herhalen richting je kinderen 🙂 Een betere wereld begint bij jezelf, geef het goede voorbeeld.

5. Gebruik een planner

Of je nu kiest voor een digitale planner of een ouderwetse papieren planner, dat maakt niet uit, maar gebruik er één. Mijn blog draait natuurlijk om het gebruik van een bullet journal en ben je geïnteresseerd in het toepassen van een bullet journal, dan help ik je middels dit artikel op weg.

In het begin zul je de planner meer gebruiken, omdat je eerst overzicht moet krijgen van wat er allemaal nog moet worden gedaan. Door bijvoorbeeld je huishoudelijke taken uit te schrijven, zodat je ze kunt afvinken of door alle vaste afspraken in kaart te brengen, zodat je weet welke tijd er over is voor andere zaken, is een begin van orde scheppen in de chaos. Hoe meer routines je opbouwt, hoe minder uitgebreid je planner hoeft te zijn. Een planner moet vooral geen stress opleveren, maar jou juist helpen met structuur aan te brengen in je leven. Meer over planner stress kun je hier lezen. Vooral fouten maken is een grote stress factor. Of vind je dat je het te druk hebt om een planner bij te houden, dan kun je hier tips vinden hoe je daarmee kunt omgaan.

Zo, dit ‘rust, reinheid en regelmaat’ is al een blog op zich. Verder met ‘hoe ik mijn dag begin’.

De start van een nieuwe dag

Zoals je wellicht uit het bovenstaande hebt begrepen, heb ik de rust en structuur om me heen nodig, maar dat heb ik mezelf moeten aanleren en dit is niet van de een op de andere dag gelukt. Door telkens kleine stappen toe te voegen en mezelf de tijd te geven de verandering te verankeren in mijn gewoontes, heb ik mijn automatisme voor structuur en regelmaat op een niveau kunnen brengen wat voor mij werkt.

De volgende 4 routines pas ik elke dag toe. Natuurlijk doe ik meer dan deze 4 dingen, want ik pas het Flylady schema toe. Maar de hieronder beschreven punten zijn zeker onderdeel van elke ochtend. Note: wanneer het kan natuurlijk. Je weet namelijk nooit wat het leven in petto heeft voor je. Als je ‘s-ochtends wakker wordt en je kindje is ziek, staat meteen je hele dag op zijn kop.

Routine 1 geen telefoon voordat ik beneden op mijn gemak aan de koffie zit

Ik sta op, doe mijn oefeningen, neem een douche, maak me klaar voor de dag, zet een was aan en werk droge was weg, maak de douche met een snelle ‘swish and swipe’ (Flylady) schoon en ga naar beneden om een kop koffie te drinken en mijn telefoon te controleren. Dit alles kost mij maximaal 40 minuten. Dus als ik om 6 uur op sta, ben ik voor 7 uur helemaal klaar voor de dag. Ben je een avond mens, dan voeg je de routine toe aan je avond.

Routine 2: ik maak altijd mijn bed op

Of het nu komt door mijn militaire achtergrond of niet, maar ik moet elke morgen mijn bed opmaken. Dat geeft me een goed gevoel. De Navy Seal Admiraal McRaven legt het perfect uit in deze 1:42 minuut durende video waarom het goed is om je bed elke ochtend op te maken.

Routine 3: ik controleer mijn planner

Elke ochtend pak ik mijn bullet journal en neem ik de dag en indien nodig de week door. Het is mijn ‘harde schijf’ en zorgt ervoor dat ik zaken niet vergeet. Afspraken die onderweg zijn gemaakt, waarvoor ik op dat moment mijn telefoon gebruik, worden overgenomen in mijn planner. Zo hou ik op mijn manier overzicht.

Routine 4: lichttherapie tijdens mijn ochtend koffie

Ik ben een herfst/winter persoon. Ik hou van de lange donkere dagen, de kou en de stilte. Don’t shoot me .. ik kan het niet helpen. Ik heb het blijkbaar van mijn moeder geërfd. Ondanks dat ik van deze druilerige seizoenen houd, merk ik dat ik licht te kort kom en gebruik daarom 15 minuten per dag mijn Litebook Edge. Een mobiele lichttherapielamp die helaas niet meer wordt verkocht, dus ik ben er heel zuinig op 🙂 Het heeft een positieve invloed op mijn biologische klok en het verbetert mijn slaap.

Kort samengevat kan ik stellen dat de ouderwetse uitspraak van Florence Nightingale “rust, reinheid en regelmaat’, nog uitermate actueel is. Welk systeem je ook toepast om dit te bewerkstelligen, het is een voordeel voor je gezondheid om deze drie elementen toe te passen in je leven.

Ben je toe om de chaos op je werk te verminderen? Een absolute aanrader is het boek van David Allen “Getting Things Done“. Het heeft mij zoveel veel geholpen in het indelen en prioriteren van mijn werkzaamheden.

Voor huishoudelijk gerelateerde zaken, is het Flylady systeem en de Minsgame een aanrader. Vind je het niet erg om in het Engels te lezen, bekijk dan eens de website van Diane in Denmark of bekijk haar YouTube kanaal. Zij is mijn Flylady inspirator bij uitstek. Op Facebook heb je een leuke Nederlandse groep waar je heel veel informatie kunt vinden: Flylady Groep NL

Heb jij vaste routines die je wilt delen? Ik hoor het graag, want ik blijf graag groeien.

Dank je wel voor je steun

Geen bericht meer missen?
Je weet wat te doen 👇💚

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLNL