Bullet journal set-up in drukke tijden

Ik Heb Het Te Druk Voor Een Planner

Gebruik je de planner niet, omdat je het te druk hebt voor een journal? Maar wil je wel graag een bullet journal of planner hanteren? Dan kan het gebruik van een stencil, template of sjabloon de oplossing zijn voor jou. Terug naar de basis met een beetje hulp.

Een week overzicht in 2 minuten

Door een sjabloon te gebruiken, kost het opzetten van een bijvoorbeeld een weekly spread minder dan twee minuten! De video onderaan dit artikel laat zien het dit in de praktijk echt werkt! Zo kun je toch werken met een planner, ziet het er netjes uit en houd je grip op zaken, zonder een enorme tijdsinvestering.

Geen zin of geen tijd

Soms heb ik echt geen zin om een hele poespas te maken van mijn weekly spread. Ik wil snel noteren wat ik belangrijk vind, ook wel rapid logging genoemd, en het daarbij laten. Dat ik overzicht houd, vind ik belangrijk, maar het moet wel te doen zijn. De ene dag of week laat mijn agenda het wel toe om lekker creatief aan de slag te gaan, de andere keer is er de tijd niet voor. We moeten wel realistisch blijven niet waar? Stress om een planner bij te houden, daar zit ik niet op te wachten.

Even snel tussendoor, duizelen de planner begrippen je een beetje? Ik heb een handig overzicht gemaakt waarin de meest gebruikte begrippen in de planner wereld worden uitgelegd. Deze kun je hier gratis downloaden. Alsjeblieft 😉

Soms schiet het zijn doel voorbij

Als ik op Instagram, Facebook of een ander social media platform zie dat er;

  1. eerst een future log wordt opgezet om van daaruit een
  2. uitgebreide monthly te maken om vervolgens dezelfde informatie over te schrijven in
  3. de weekly en dan nog eens in
  4. een daily te plaatsen,

kan ik alleen maar denken “dat is niet erg efficiënt. Wat is daar het nut van?”

Als ik weeklies en dailies kan combineren, zal ik het niet nalaten

Dit is voor mij vooral praktisch en staat zelfs los van de tijd die ik wel of niet heb te besteden aan het versieren van mijn bullet journal. Hoe ik dit toepas lees je in het artikel: “wat is een weekly en een gratis begrippenlijst”.

Een future log en monthly log ineen

Naast het regelmatig samenvoegen van weeklies en dailies, is de combinatie van een future log en een monthly log standaard opgenomen in mijn bullet journal. Dus in plaats van bij elke nieuwe maand apart een monthly op te zetten, pak ik de informatie uit mijn gecombineerde future log / monthly spread die ik in het begin van mijn planner heb gemaakt. Wordt er een taak gemigreerd naar een andere maand of moet ik een afspraak noteren die pas over 3 maanden plaatsvindt, dan pak ik de reeds opgezette monthly van die betreffende maand erbij, in plaats van het eerst in een aparte future log te noteren om vervolgens diezelfde afspraak over 3 maanden in een dan op te zetten monthly over te schrijven.

Future log en monthly log ineen in een planner

Hoe gebruik jij jouw planner? Ik ben benieuwd naar jouw invulling van een bullet journal. Begrijp met niet verkeerd, ik kan enorm genieten van het creatieve proces en er een hele happening van maken, maar soms ook niet 😉

Liever een simpele lay-out dan geen overzicht

Ik kies liever voor een simpele basis lay-out en een snelle opsomming van wat ik moet doen, dan dat ik niets noteer en voor mijn gevoel het overzicht kwijt raak. Die onrust van taken die rondspoken in mijn hoofd vind ik erger dan het ontbreken van een mooie sticker of doodle in mijn spread. Dan maar geen gedecoreerde bullet journal die maand, week of dag.

Esther, noteer jij elke taak?

Resumé, wanneer mijn hoofd er niet naar staat of het is druk, maak ik een weekly, neem ik de informatie over uit mijn gecombineerde monthly/future log en alleen wanneer het nodig is maak er per dag een to-do lijst bij.

Als ik een minimalistische opzet maak, noteer ik alleen de niet routinematige taken. Ik weet bijvoorbeeld dat ik elke dag moet stofzuigen met 4 katten in huis. Dat plaats ik niet op mijn to-do lijst, net zoals ik weet dat ik elke dag mijn tanden moet poetsen. Maak ik een uitgebreidere spread, dan neem ik bijvoorbeeld wel mijn Flylady schema op in mijn weekly.

Flylady in mijn planner week overzicht

Ter info: Flylady is een methode om je huishouden op rolletjes te laten verlopen, voor zover dat kan 😉 Meer over dit systeem en hoe ik het toepas in mijn journal, kun je hier lezen.

Geen bericht meer missen?
Je weet wat te doen 👇💚

Door het kort en bondig te houden in mijn bullet journal, is het makkelijk om mijn planner toch te gebruiken. Het bullet journal systeem werkt, ook zonder lettering en tekenen.

Rappid Logging in een bullet journal voorbeeld

Het toepassen van een sjabloon

Ik maak het mezelf nog makkelijker door een sjabloon te gebruiken voor het opzetten van een weekly spread. Op deze manier hoef ik nergens naar te kijken, geen vakjes te tellen of een liniaal op de juiste afmeting te plaatsen. Binnen 2 minuten is deze weekly spread gemaakt en klaar voor gebruik. Mijn bullet journals zijn altijd van het merk Leuchtturm en de pagina’s zijn gestipt met een afstand van 5mm. Daarop is het gebruikte sjabloon ontworpen.

Template gebruik in een bullet journal voor een weekly
Sjabloon week opmaak in een planner

Heb vooral veel plezier in het gebruik van je planner en laat het nuttig zijn voor je!

Dat is het belangrijkste. Als het bijhouden van een planner je stress bezorgt, dan gebruik je niet de journaling methode die bij je past (op dit moment) en schiet je er niets mee op, want zeer waarschijnlijk belandt je bullet journal of planner ergens ongebruikt in een la. Dat is jammer van jouw mooie notitieboek én van de gemiste kans om overzicht te creëren in je waarschijnlijk toch al drukke leven.

Heb je inspiratie nodig voor eenvoudige planner lay-outs, bekijk dan mijn Pinterest board over minimalistische weekly spreads hier

Korte video met het gebruik van een weekly sjabloon

In de onderstaande korte video, laat ik je zien hoe ik mijn favoriete eenvoudige weekly spread maak met behulp van een sjabloon.

Veel plan plezier!

Dank je wel voor je steun

Geen bericht meer missen?
Je weet wat te doen 👇💚

nl_NLNL