Waarom een bullet journal niet werkt

3 Redenen Waarom Een Bullet Journal Niet Werkt

Het gebruik van een bullet journal kan heel veel goeds brengen en toch is er een flinke groep mensen die hebben geprobeerd om met een bullet journal te werken, maar waarbij het niet is gelukt.

Een bullet journal kan een krachtig hulpmiddel zijn voor je productiviteit en je inzichten geven waar je eerder geen weet van had, tenzij het journal verstandig wordt gebruikt. Waarom het kan zijn dat een bullet journal niet werkt en hoe je dit zou kunnen aanpassen, lees je in dit artikel.

Wanneer ik vragen in bujo groepen voorbij zie komen als: “ik loop achter met mijn journal, hoe lossen jullie dit op”, of “ik heb nog plaats over op mijn doelen pagina, hebben jullie nog ideeën”, dan zie ik een bullet journal al bijna in een la verdwijnen. Ik weet dat dit heel kort door de bocht is en dat ik nu erg generaliseer. En toch bekruipt me het gevoel dat de manier van journalen op dat moment niet bij de betreffende persoon past.

3 belangrijke redenen waarom een bullet journal niet werkt

Er zijn meer dan 3 redenen mogelijk, maar deze drie hoor en zie ik het meest om me heen. Ik zal meteen wat voorbeelden van mezelf erbij zetten die je misschien kunnen helpen.

1. Je neemt de doelen of gewoontes over van een ander

Er is niks mis met het ‘kopiëren’ van iemands ontwerp, mits er credit wordt gegeven. Dit is een ongeschreven fatsoensregel binnen de bullet journal gemeenschap. Dit terzijde.

Je laten inspireren door een opzet van een spread is normaal en doet iedereen. Maar nu komt het, wát je als doelen of habits noteert in die spread, moet van jou zijn. Het zijn jouw doelen, jouw gewoonten waaraan je wilt werken.

Het is niet verstandig om de inhoud van een tracker te kopiëren, want daarmee verbeter je jezelf niet. Natuurlijk kunnen er overeenkomsten zijn, maar dat zou je achteraf kunnen constateren. Buiten dat je onderwerpen overneemt die niets met jou te maken hebben, kun je ook zaken daardoor missen die voor jou juist heel belangrijk zijn. Door zelf na te denken wat je nodig hebt om jou te ondersteunen in jouw dagelijks leven, in jouw groei, schrijf je dingen op die jou helpen.

Ga op onderzoek uit bij jezelf wat jouw doelen zijn, wat jij wilt veranderen, wat jij wilt verankeren door er een gewoonte van te maken. Dit betekent niet dat je een ontwerp niet kunt gebruiken, als de inhoud maar van jezelf is. Dat brengt me meteen bij het volgende punt, maar eerst een voorbeeld van mijn eigen bullet journal leermoment.

Een voorbeeld uit de praktijk

Dit brengt me naar mijn vroege bullet journal tijd en het gaat over de year in pixels tracker. Ik zag deze tracker telkens weer voorbijkomen op Instagram en Pinterest staat er vol mee. En eerlijk is eerlijk, het ziet er super leuk uit.

Ik heb de tracker opgenomen in mijn journal. Na 4 maanden heb ik er de brui aangegeven en niet eens bewust. Op een dag kwam ik erachter dat ik de tracker gewoon was vergeten in te vullen …. al zo’n 6 weken. Duidelijk een tracker van een ander die niet bij mij past, dus deze komt niet meer terug in mijn bullet journal. Eerder schreef ik een artikel over de 3 do’s en 3 don’ts voor je bullet journal, waarin het bijhouden van een journal en/of tracker terugkomen. Neem gerust een kijkje om wat meer ideeën op te doen.

2. Je past je bullet journal niet aan

Waarom hou jij een tracker bij? Waarom heb jij doelen gesteld? Ik neem aan om iets te verbeteren, verankeren of te bereiken toch? Dit is een dynamisch proces, wat betekent dat het continu verandert. Daarmee hoort ook jouw tracker of tussendoelen te veranderen.

Door trackers te gebruiken, leer je jezelf wat beter kennen. het wordt inzichtelijk waar jouw verbeterpunten liggen, zodat je hieraan gericht kunt werken. Het is dan ook de bedoeling dat je eraan werkt, anders is het een loze gewoonte om te tracken nietwaar. Het bijhouden van zaken waarin je wilt groeien of misschien juist wel dingen die je wilt afleren, houden je een spiegel voor. Het is zoals het is en daarmee wordt je een machtig tool aangereikt. Want wat je niet weet, kun je niet verbeteren. Doordat je groeit, ontwikkelt en verandert, is het belangrijk om het monitoren van jouw doelen / gewoonten aan te passen.

Ik zal je een voorbeeld van mezelf geven

Sinds de pandemie vind ik dat ik teveel koffie drink gedurende de dag. Dit wil ik terugbrengen naar 4 kopjes van 250ml per dag. Twee maanden lang was mijn tracker rij van max. vier koppen koffie leeg … niet één keer afgekruist. Dan vraag ik me af, wil ik mijn koffie inname wel écht aanpassen of is 4 kopjes voor mij ineens een brug te ver en dien ik een tussenstap te maken? Ik heb voor het laatste gekozen en heb de tracker op 5 kopjes gezet. Nu zie ik veranderingen in mijn tracker ontstaan en dus in mijn gedrag. Het wordt nu een sport om in ieder geval die vijf niet te overschrijden en dat is al een hele aanpassing voor mij en een stap in de goede richting.

Dit maakt de overgang naar het laatste punt heel makkelijk.

3. Je leert niet van het verleden

In het vorige punt heb ik het eigenlijk al aangehaald door het voorbeeld van mijn koffie tracker te geven. Als ik niets had aangepast, had ik geen stap voorwaarts gemaakt en daarmee niets geleerd. Door een tracker op te zetten alleen met als doel vakjes inkleuren en niet te kijken naar wat dat vakje betekent, heeft een tracker nul nut.

Het is juist de bedoeling dat je leert, dat je over jezelf te weten komt waar jouw verbeterpunten liggen en daarnaar te handelen. Wanneer je dit niet wilt bijhouden, dan is een tracker misschien wel helemaal niet jouw ding. Zo kom je vanzelf weer bij mijn eerste punt uit. In plaats van inhoud van anderen te kopiëren, ga bij jezelf na wat je nodig hebt en zet daar omheen jouw bullet journal op.

Resumé

Een bullet journal werkt niet, als je het niet gebruikt op een manier die bij jou past. Wanneer je doelen van een ander overneemt, omdat het je wel leuk lijkt om dat onderwerp ook bij te gaan houden, dan is het niet van jou en is de kans groot dat je het niet volhoudt. Soms past een idee van een ander gewoon wel bij jou, dat komt natuurlijk ook voor. Maar dit artikel is geschreven voor degene die het niet lukt om het bullet journal te gebruiken en de punten die ik heb beschreven zouden een oorzaak kunnen zijn.

Verder kan een bullet journal niet werken, omdat je niet leert van je ‘fouten’ en de opzet niet aanpast naar de nieuwe situatie die door groei ontstaat.

Een laatste tip mét oproep

Laat je niet gek maken door alle mooie spreads op Pinterest of welk social media platform dan ook. We laten met zijn allen, ook ik, meestal alleen ons mooiste of leukste werk zien met af en toe een foutje. Dat neemt niet weg dat er in dat mooie journal ook fouten staan of beter gezegd; leermomenten. Niemand en geen enkel journal is perfect, want zo is het leven nu eenmaal niet.

Heb je een fout gemaakt in je journal? Maak er een foto van en deel ‘m op mijn Pinterest bord

Bullet Journal Mistakes”.

Zo kunnen we misschien de perfectie epidemie een beetje de kop indrukken.

Deel vooral jouw bullet journal ervaring in de reactie sectie beneden dit bericht. Hoe meer we elkaar helpen en steunen, hoe leuker de bullet journal gemeenschap wordt 💜

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLNL