Betekenis Persoonlijke Productiviteit

Wat Betekent Persoonlijke Productiviteit

Wat is de betekenis van persoonlijke productiviteit en waarom is dit zo belangrijk? Wat heb je eraan in het dagelijks leven?

Laten we eerst eens kijken wat productiviteit nu eigenlijk inhoud

Als je het begrip productiviteit opzoekt in De Dikke Van Dale (woordenboek), wordt het volgende geschreven: productiviteit = voortbrengende of scheppende kracht

Dat is naar mijn mening nogal een vaag begrip, maar wel met het woord kracht erin en dit geeft voor mij extra lading aan de betekenis. Wij mensen zijn creërende wezens ofwel scheppende wezens.

Naar mijn idee betekent daarom productiviteit:

het gebruiken van je energie (kracht) om gericht aan het doel te werken (scheppen / creëren) dat je op dat moment voor ogen hebt.

Overigens heb je geen productiviteit knop. Het is niet iets dat je even aan- of uitzet. Het is een dynamisch proces dat voortdurend fluctueert.

Wanneer je ergens aan of naar toe werkt, kost jou dat energie en tijd. Het lijkt me daarom niet onverstandig om deze twee factoren zo optimaal mogelijk in te zetten. Daarmee is meteen duidelijk waarom persoonlijke productiviteit belangrijk is. Onze bronnen (energie en tijd) zijn niet onuitputtelijk, dus wil ik ze verstandig gebruiken.

Dagelijkse beslommeringen horen er ook bij

Als er over productiviteit wordt gesproken, valt vaak ook meteen het woord ‘doel’. Doordat dit woord zoveel wordt gebruikt, verliest het zijn kracht. Zoom even met me uit naar het woord ‘doelen’. Wat is dat eigenlijk? Meteen gaan er radertjes draaien en beschrijven we de meest fantastische dingen die we willen bereiken en als het kan ook nog met de vervolgstappen erbij om het doel uiteindelijk halen. Maar zover hoeven we niet te gaan. Een doel hoeft niet altijd iets fantastisch te zijn dat je wilt bereiken in de toekomst. Het kan namelijk ook met acties te maken hebben die dagelijks moeten gebeuren en die je helemaal niet zo leuk vindt.

Een doel kan iets kleins zijn, het is wat jij wilt / moet doen of bereiken. Jouw doel kan voor vandaag zijn; de was ophangen of deze week 3 x een half uur wandelen. Waarom zouden dat doelen zijn? Wanneer je ooit tegen een berg was hebt aan gehikt, weet je dat het heel fijn is als dat karwei klaar is. Dus draagt een gedraaide was bij aan een opgeruimd huis en dat draagt weer bij aan een gevoel van tevredenheid. 

Zo kun je simpele dagelijkse dingen ombuigen tot redenen waarom je iets doet

Als je de reden helder hebt, is het makkelijker om er gericht aan te werken. Even teruggrijpend naar de was … als je weet dat je met een tevreden gevoel de linnenkast dicht kunt doen, is het makkelijker om even snel de was op te hangen, zodat je ‘m straks kunt wegwerken. Wanneer ik mijn tijd besteed aan de was doen, is dat voor die dag een productieve actie en daarmee ben ik persoonlijk productief.

Ben ik nu een schrijver en ik moet die dag een deadline halen, dan is mezelf met de was bezig houden voordat het artikel klaar is, niet productief. Zo zie je dat eenzelfde handeling niet altijd dezelfde lading heeft. Heb ik mijn doel voor die dag bereikt – het schrijven van het artikel – dan geeft dat een voldaan gevoel.

Het voldane gevoel van een opgeruimde was, een taak voor je werk die je hebt afgerond of het gericht hebben gewerkt aan een groter doel dat je wilt bereiken, draagt bij aan een meer tevreden leven. En dat is waarom persoonlijke productiviteit belangrijk is in jouw dagelijks leven. Het heeft een direct invloed op je welzijn.

Geijkte verbeterpunten

Voordat ik je wat tips geef die je direct kunt toepassen in het dagelijks leven, wil ik nog even de geijkte aandachtspunten benoemen. Zo’n lijstje waar we meestal doorheen gaan met ‘ja ja … dat weet ik wel’, maar daarmee niet minder belangrijk zijn voor je persoonlijke productiviteit. Heb je je voorraad met ‘ja ja, dat weet ik’ bij de hand? Daar gaan we:

 • slaap voldoende
 • hydrateer
 • plan tijd voor jezelf
 • zet notificaties uit
 • eet voedzaam voedsel, geen vulling
 • leer nee-zeggen

Allemaal zaken die we weten en die we wel of niet (kunnen) toepassen. Hebben we zo’n onderdeel niet in de klauw, dan is dat misschien iets om voor jezelf te onderzoeken. Vooral dat nee-zeggen, daar heb ik geen pasklare oplossing voor. Sterker nog, er zijn hele psychologiepraktijken op gebaseerd om mensen hierbij te helpen. Het is voor velen niet eenvoudig, maar dat wil niet zeggen dat je het niet kunt leren. Investeer in jezelf, dat is wat ik je wil meegeven.

De 3 tips voor persoonlijke productiviteit

1. Stel jezelf de vraag waarom

Waarom wil je doen wat op je lijstje staat. We kunnen de was ophangen van een eerder voorbeeld erbij pakken. Stel jezelf 5x de vraag ‘waarom wil ik ….’

 • Waarom wil ik het beddengoed ophangen? Omdat het moet gebeuren.
 • Waarom moet het gebeuren? Anders heb ik geen schone lakens.
 • Waarom is het erg als je geen schone lakens hebt? Dan lig ik in een stinkend bed.
 • Waarom is het erg dat je in een bed ligt dat stinkt? Dan slaap ik niet lekker.
 • Waarom is het erg dat je niet lekker slaapt? Dan heb ik niet genoeg energie voor de dag.

Dit is natuurlijk een beetje in het belachelijke getrokken, maar het is om te laten zien dat je dit op alle soorten taken / doelen kunt toepassen.

Stel jezelf 5 keer achter elkaar de waarom-vraag.  ‘Waarom wil ik …?’. ‘Omdat ik me wil richten op …’. ‘Waarom wil ik me daarop richten?’. ‘Omdat ik daar gelukkig van word’. ‘Waarom word ik daar gelukkig van?’, etcetera. Op deze manier kom je tot de essentie van waar het voor jou echt om draait, wat jouw onderliggende motivatie is. Als mijn motivatie motortje aanstaat, ben ik sneller geneigd tot actie over te gaan. Heb jij dat ook?

2. Batch Process / time-blocking

In mijn planner pas ik time-blocking toe, waardoor ik gericht aan de betreffende taak of taken kan werken. Time-blocking is een time management methode. Het is de bedoeling dat je de dag opdeelt in blokken van tijd.

Elk blok staat voor een volbrengen van een specifieke taak of groep van taken. In zo’n blok hou je jezelf dus alleen daarmee bezig. Het is een beetje zoals op school. Van 9:00 tot 10:00 heb je wiskundeles en ben je dus alleen met wiskunde bezig. Niet met Nederlands, niet met maatschappijleer, nee alleen met wiskunde. Zo kun je dit ook toepassen op je werk of takenlijst. Van 15:00 tot 16:00 hou je je bezig met e-mail. Het lezen van e-mail, het behandelen van e-mail en opschonen van e-mail etc. 

Hoe je deze blokken indeelt en met welke gegroepeerde taken je ze vult, is aan jou. Misschien doe je helemaal niets met e-mail en gaat bij jou alles via Whatsapp of Messenger. Binnenkort verschijnt er een uitgebreid blog over time-blocking. Via de maandelijkse nieuwsbrief kun je op de hoogte blijven van de nieuwe artikelen.

3. Denk vandaag na over morgen

Neem in je werkzaamheden op dat je aan het einde van de (werk)dag bekijkt wat er morgen op je bordje ligt. Ga zitten, pak je agenda, journal, Todoist app of wat dan ook erbij en schrijf op wat je morgen moet doen. Maak een top 3 met zaken die morgen echt moeten worden behandeld of gedaan. Geen poeha eromheen. 

Gisteravond, tijdens mijn 10 minuten journaling tijd, heb ik mijn top 3 voor vandaag genoteerd. Dus op zondagavond 21 maart heb ik deze top 3 genoteerd voor maandag 22 maart.

Mijn top 3 van vandaag (op het moment dat ik dit blog schrijf):

1: content voor een week maken

2: blogartikel klaarzetten voor publicatie

3: les 7 huiswerk inleveren

Zoals je kunt zien heb ik een time table met daarin gemarkeerde vlakken. Dit zijn mijn tijdsblokken voor die dag. Eerst de betreffende taak in het gereserveerde tijdsblok, dan de rest.

Zonder productiviteit en doelen stellen hol te laten klinken, heb ik je laten zien dat persoonlijke productiviteit belangrijk voor je is. Wanneer je gericht ergens aan hebt gewerkt en daardoor een stap dichter bij je doel bent of zelfs de taak helemaal hebt afgerond, geeft dat een voldaan gevoel. En dit gevoel draagt direct bij aan je welzijn. Door jezelf af te vragen waarom die taak moet gebeuren, door tijd te reserveren voor specifieke taken en door je ‘s-avonds voor te bereiden op de volgende dag, werk je gericht aan jouw persoonlijke productiviteit. 

Ik heb niet de illusie dat deze drie punten de enige zijn die bijdragen aan je productiviteit. Het zijn de drie punten waar ik volledig achtersta omdat ze voor mij werken. Ik deel ze graag met je in de hoop dat je er wat aan hebt.

Heb jij een supertip die jou helpt de zaken gedaan te krijgen die je moet doen .. laat deze dan achter in de reacties onder dit artikel. 👇 Dat zou ik echt tof vinden.

Geen bericht meer missen?
Je weet wat te doen 👇💚

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLNL