Wat is een bullet journal?

Wat Is Een Bullet Journal

Waarschijnlijk heb je al regelmatig de term “bullet journal” gehoord of voorbij zien komen op het internet. Ergens in 2017 vroeg mijn vriendin Helma, tijdens een sushi lunch in Breda, of ik al van het bullet journal had gehoord, want zij had er veel plezier van. Wat is een bullet journal, vroeg ik haar, want ik had er nog niet van gehoord.

Tijdens zo’n maandelijkse lunch wordt van alles besproken zoals vriendinnen dat doen en dus ook onze werk- en gezinssituaties en hoe we de ballen allemaal in de lucht proberen te houden. Daar past dit journal perfect bij.

Ik ben altijd al een ‘agenda persoon’ geweest

Al vanaf de middelbare school en de Getting Things Done methode pas ik al jaren toe. Maar wat een bullet journal is, geen idee.

Ik bezocht de website van de creatieve geest die deze methode heeft ontworpen – Ryder Carroll –  en ging het internet op voor meer voorbeelden. In eerste instantie begreep ik er niks van. Ik maakte al to-do lijstjes die ik met voldoening afstreepte en hield al een agenda bij, wat was het nut van dit specifieke boekje? En wat is in vredesnaam migreren of een ‘future log’? Dus ging ik verder op onderzoek uit en bezocht journaling blogs, maar de verwarring werd niet minder, misschien zelfs meer. Tijdens mijn zoektocht kwam ik mooie journals tegen, super gedetailleerd, prachtig versierd … maar dit had toch niets met ‘het’ bullet journal te maken?

Ondertussen groeide het aantal accounts met hun creaties gestaag

Het concept van creativiteit met een agenda combineren sprak mij wel aan, dus kocht ik mijn eerste Leuchtturm1917 bullet journal, zoals Ryder Carroll had ontworpen. Inmiddels had ik ook zijn boek aangeschaft en ben ik er eens rustig voor gaan zitten om uit te vogelen waar het nu precies allemaal om te doen is. Wat blijkt, het is helemaal niet moeilijk, het is zelfs super eenvoudig, maar het is aan een buitenstaander bijna niet uit te leggen … zeker als je ook nog eens je creativiteit ermee gaat combineren. Sindsdien gebruik ik mijn bullet journal elke dag met heel veel plezier!

Waar en voor wie is zo’n bullet journal nu eigenlijk handig?

Je hoeft ze niet allemaal te kunnen afstrepen 😉

Ben jij iemand die;

 • Overal post-its plakt?
 • Meer overzicht wil?
 • Van pen en papier houdt?
 • Doelen stelt?
 • Gewoontes probeert te veranderen?
 • Van planners / agenda’s houdt?
 • Een dag- logboek bijhoudt?
 • Van plakboeken, stempelen, kleuren, schilderen, tekenen en schrijfwaren houdt?

Zoals ik al hierboven schreef, je hoeft ze niet allemaal te kunnen afvinken, maar kun je jezelf vinden in enkele punten, lees dan vooral verder over bullet journaling.

Wat is handig om te weten voordat je begint

Er worden heel wat hippe termen gebruikt in de journaling wereld, die het uiteindelijk moelijker laten lijken dan het werkelijk is. Over de meest gebruikte termen heb ik eerder een artikel geschreven met een downloadbare PDF van alle begrippen.

Begrippen en termen in de bullet journal wereld uitgelegd in deze begrippenlijst. Gratis downlaod.Deze gratis download bestaat uit 55+ begrippen, ik zal de belangrijkste hieronder opnoemen:

 • Index = een inhoudsopgave
 • Key = een legenda
 • Future log = een jaaroverzicht. Niet meer en niet minder. Als je een voorgedrukte agenda in de winkel koopt, kun je een afspraak die over 4 maanden plaatsvindt in je agenda schrijven. Dat wordt bij een bullet journal lastiger, want het is een blank boekje dat je helemaal gaat inrichting op jouw manier. Dus een futurelog is een overzicht waarin je ver vooruit geplande afspraken of to-do’s kunt opnemen.
 • Daily log = je agenda voor die dag. Wat moet / wil je doen die dag (to-do) of wat wil je onthouden van die dag als je het ook als een dagboek gebruikt.
 • Monthly log = een agenda maandoverzicht. Wat staat er allemaal op de planning voor de maand. Denk aan afspraken bij de kapper, tandarts, werkuren, studieschema’s etc.
 • Rapid logging = het gebruiken van symbolen om snel te noteren wat je nog gedaan wilt hebben. Zo kun je een -punt- gebruiken voor een to-do, en een * voor een afspraak. Ik noem maar wat.

Het idee is dat je snel iets noteert

Een takenlijst is net zoiets als een boodschappenlijstjeRyder Carroll heeft het over “rappid logging”, wat een mooie term is voor gewoon snel even wat opschrijven. Net zoals je een boodschappenbriefje maakt. To the point, geen tierlantijnen. Door symbolen te gebruiken, weet je om wat voor iets het gaat. Is het een vergadering, een belletje dat je moet plegen, een ding om te onthouden, whatever. Hoe je symbolen toepast kun je in dit duidelijk en makkelijk geschreven artikel teruglezen.

Je kan elk type journal gebruiken

Je kunt een leeg schrift gebruiken, een luxe Filofax, een Moleskine, Leuchtturm1917 of een notitieboek van de Hema / Action. Vul het maar in. Let op dat het niet te groot voorje is, want dan neem je het niet mee of te klein, zodat je niet alles kunt noteren wat je wilt. Wil je het uitbreiden met allerlei creatieve tierlantijnen, let dan op de kwaliteit van het papier. Daarin zit ook het grootste prijsverschil. Wat ik zelf handig vind, is dat de pagina’s al voorzien zijn van een nummer, maar dat is mijn ding en is niet per definitie nodig, je kunt ze zelf ook nummeren. Mijn eerste bullet journal, was de originele (dotted = gestipt) “bullet journal” van Leuchtturm1917.

Dure en goedkope bullet journal boekjes.

Esther, wat is het nou?

Een agenda, dagboek, to-do-lijst?
Ik kan het niet simpeler maken dan te zeggen dat het dit allemaal KAN zijn. Wil je alleen to-do’s noteren, dan is het jouw to-do lijst. Combineer je het met afspraken dan is het ook je agenda. Schrijf je memorabele momenten erin, dan is het ook een dagboek etc. Het is hoe jij het inricht, dat is ook meteen de kracht. Het is een PERSOONLIJK boekje, niet een massaal gedrukte agenda of planner.

Voor mij is een journal een goede manier om mijn dagelijkse activiteiten en ervaringen, maar ook mijn lange termijn doelen op één plek tot mijn beschikking te hebben. Het is een combinatie van wat er nog moet gebeuren (toekomst) en wat ik heb meegemaakt (verleden) en samen is dit wie ik ben, wat ik doe. Door een bullet journal te gebruiken is het een georganiseerd geheel, hoewel je de inhoud zo rommelig kunt maken als je wilt …. voor de gepassioneerde chaoten onder ons 😉

Als je louter een dagboek bijhoudt, lees je de meest in het oog springende zaken die zijn gebeurd vooral terug. Dat is natuurlijk altijd leuk om terug te lezen, maar in een bullet journal ZIE je wie je was, hoe zag jouw dagelijks leven eruit, wat hield je bezig, wat deed je zoal op een dag. Dat biedt een zoveel meer gedetailleerd verslag van jouw leven. Dat vind ik een onbetaalbare toevoeging van het bullet journal.

Kost het niet veel tijd?

Ondank deze lange hommage aan het bullet journal, is het journalen niet tijd consumerend of je moet dit willen. Ik heb al vaak gehoord ‘daar heb ik allemaal geen tijd voor’, dan vraag ik je toch even te stoppen met die gedachte en te luisteren (lezen) …

De initiële opzet kost nog geen uur, daarna kun je voorlopig gewoon aan de slag. Bij een nieuwe maand, moet er een nieuwe lay-out worden opgezet, dat kost je maximaal een uurtje per maand! De zaken die ik bijhoud in mijn journal kosten me nog geen 15 minuten per dag. Voordat ik naar bed ga, pak ik mijn journal erbij en kan ik even de dag overdenken en bijwerken wat nodig is.

Op het moment dat je het journal ook creatief gaat gebruiken, kost het je meer tijd. Aan de andere kant, is het juist de creatieveling die de hoeveelheid tijd niet uitmaakt. Het is tenslotte een combinatie van agenda/planner en hobby. Dus, ‘geen tijd voor’ is geen goede reden om er niet voor te gaan 😊

Je maakt het jezelf makkelijker door vooraf te bedenken wat je wilt bijhouden

Deze eerste paar pagina’s zijn nuttig. Maar ga alsjeblieft niet meteen een heel jaar in kaart brengen met alle bijbehorende lay-outs. Je zult namelijk ervaren dat wanneer je een bullet journal gaat gebruiken, je wijze van invulling verandert. Net zoals jij groeit, groeit een journal ook. Oh en een tip vooraf, je gaat fouten maken! Fouten in keuze van lay-out, schrijffouten, verkeerde kaders etc. LAAT HET GAAN … dat is zoals het is en doet niets af aan het praktische gebruik van je boekje.

Ga lekker aan de slag, geef het een paar maanden om te laten groeien naar wat jij nodig hebt en ik beloof je dat je er geen spijt van zult krijgen. Wil je jouw creativiteit kwijt in je journal dan vind je de leukste, handige en mooiste creaties op mijn Pinterest boards. Kom gerust een kijkje nemen en laat je inspireren. Wil je een minimalistisch journal bijhouden ofwel recht-toe-recht-aan, bekijk dan deze minimalistische notebooks.

Journal ze!

Esther Verdonk | Beautifulgreymouse

Geen bericht meer missen?
Je weet wat te doen 👇💚

Dank je wel voor het steunen van de kleine zelfstandige

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLNL