Begrippen en termen in de bullet journal wereld uitgelegd in deze begrippenlijst. Gratis downlaod.

Wat Is Een Weekly En Gratis Begrippenlijst

Het week overzicht ofwel het wekelijks log is de meest voorkomende manier om je informatie te verwerken in je journal.

In het Engels wordt dit een weekly spread of weekly log genoemd.

Voor al die verschillende termen die je in de planner wereld tegenkomt, heb ik een oplossing; een Nederlandse begrippenlijst. Hierover later meer.

Eerst de basis

In dit artikel bespreek ik het week overzicht -the weekly spread-, wat het is, of het handig is en hoe kan zo’n overzicht eruit zien. Een voorbeeld van één van mijn week overzichten met schattige hondjes als thema, vind je onderaan deze post. Kun je niet wachten om het te zien? Klik dan hier 😊 Laten we in de wereld van het week overzicht duiken.

Geen week overzicht in het originele bullet journal ontwerp

In het originele bullet journal ontwerp van Ryder Carroll is geen week overzicht opgenomen. Er wordt een maandelijks log en een dagelijks log gebruikt. Laat de term ‘log’ je niet van de wijs brengen. Dit is een term die Ryder Carroll gebruikt in zijn bullet journal systeem, maar de journaling gemeenschap spreekt vaker over een lay-out of een spread.

Door de hype die om de bullet journal is ontstaan en doordat er steeds meer versieringen en versies op de dagelijkse pagina’s werden toegepast, is het overzicht soms weg. Omdat journal gebruikers toch graag in één opslag de week willen kunnen overzien, de journaling gemeenschap houdt nu eenmaal van overzicht en controle 😊, is het week overzicht ontstaan.

Vóór de artistieke ontwikkeling van de bullet journal stonden de dag overzichten al per week bij elkaar, omdat er geen opsmuk was. Gewoon de dag en datum als kop met daaronder de afspraken, taken en gebeurtenissen. Daardoor was er geen behoefte aan een week overzicht. Je kunt het week overzicht een beetje zien als de ‘normale’ agenda die we kennen.

Wat is een week overzicht (weekly spread)

De naam zegt het natuurlijk al. Het is een overzicht dat een week beslaat. Je kunt ervoor kiezen om het op één pagina te maken, maar vaak zien we twee pagina’s (een spread) worden gebruikt voor het week overzicht.

Hoe uitgebreid dit overzicht in je planner is, bepaal jij. Je kunt alleen een dag en datum boven een vak schrijven, met daaronder je afspraken en takenlijst. Dit is eigenlijk een soort dag overzicht (daily).

Voorbeeld Minimalistisch Week Overzicht Journal

Je kunt ook de dagen in het week overzicht opdelen in uren, weerverwachting toevoegen en dagelijkse- of wekelijkse trackers gebruiken. Wat jij nodig hebt om een totaalbeeld te krijgen van jouw bezigheden.

Waarom een week overzicht

Een wekelijkse lay-out is super leuk en tegelijkertijd een efficiënte manier om in één opslag je week te overzien. Je ziet direct je belangrijke afspraken en aandachtspunten, je taken en doelen. En als je ruimte wilt besparen in je journal, dan is een weekly ideaal, omdat het maximaal twee pagina’s beslaat ten opzichte van het gebruik van dagelijkse overzichten. Deze nemen vaak een pagina per dag in, dus je bent zo zeven bladzijden verder in je planner.

Voorbeelden van onderwerpen in je week overzicht

Maar je kunt er zoveel meer mee dan ik hierboven heb aangehaald. Ik geef je een paar voorbeelden van wat je zoal in je week overzicht kunt opnemen.
• Afspraken
• Notities
• To-do
• De weersvooruitzichten
• Allerlei trackers, zoals water, slaap, lezen, oefeningen …
• Eet plan
• Sportschema
• Studieschema
• Verjaardagen
• Huishoudelijke taken / FlyLady
• Urenbalk
• Medicatie
• Beschrijving van de dag (dagboek sectie toevoegen)
• Schoolschema
• Weekdoelen
• Werk diensten
• Boodschappen
• ……..
Deze lijst is bij lange na niet compleet. Je vindt een heleboel inspiratie over weekly spreads hier en hou je meer van simpele lay-outs, dan vind je hier ideeën voor minimalistische overzichten.

Hoe vaak bekijk jij jouw planner?

Om profijt te hebben van een journal, is het handig dat je deze er dagelijks bijpakt om te kijken wat er allemaal op je agenda staat of wat er aan taken op je wacht. Dit hoeft niet langer te duren dan een paar minuten. Doordat je dagelijks de tijd neemt om je planner te bekijken, werk je meer gefocust aan wat voor jou belangrijk is en hou je voor jezelf overzicht. Bijvoorbeeld; taken die je al vijf keer hebt verplaatst, zijn misschien helemaal niet zo belangrijk en kunnen komen te vervallen.

Het helder houden waar je energie aan besteedt heeft weer gezondheidsvoordelen, want overzicht remt onrust af en daarmee verlaag je het stressniveau. Hé, dat is mooi meegenomen 😊

Zo zie je maar, een weekly spread is je tijd en energie waard en makkelijk aan te passen aan stijl, de bui waarin je bent en aan je beschikbare tijd. Het geeft je controle over je tijdsindeling en helderheid over wat belangrijk is voor je. Je ziet hoeveel tijd je beschikbaar hebt voor bepaalde taken of andere zaken, zodat je realistisch je to-do lijst kunt benaderen en afhandelen.

Wat is er nog meer nuttig aan het week overzicht

Het week overzicht maakt het makkelijk om taken te migreren.

Met taken die je niet afhandelt op een bepaalde dag kun je 3 dingen doen:

  1. De taak kan worden verwijderd, omdat deze niet meer van toepassing is. Wanneer je een taak niet afhandelt en al een aantal keer hebt verschoven, kun je jezelf afvragen of het jouw tijd wel waard is. Wil je daaraan je energie besteden? Nee … mooi, doorstrepen die taak.
  2. De taak kan later in de week terugkomen in je planner. Je wilt de taak wel uitvoeren, maar doordat het niet loopt zoals je had gedacht, lukt het op die dag niet. Dat kan, hé that’s life. Het gebeurt ons allemaal.
  3. De taak wordt verder weg gepland en gaat daarom terug naar een maandelijks overzicht (monthly log) of naar het toekomstoverzicht (future log).

De beperkte ruimte in het maandelijks overzicht is alleen voor belangrijke informatie of afspraken. Je kunt er geen takenlijsten in kwijt.

Wat is migreren in een bullet journal en hoe werkt het. Migratie voorbeeld

Wat is het verschil tussen een dagelijks log en een wekelijks log

Zowel in een dag overzicht als een week overzicht worden de taken voor de betreffende dag opgenomen. Het verschil zit hem vaak in hoe de spread is opgebouwd qua lay-out. Zo is een journal week overzicht meestal gemaakt op één of twee pagina’s, zodat de hele week is te zien. Er worden over het algemeen kolommen of vakken gebruikt voor deze opzet.

 

Voorbeeld van een weekly spread op één pagina
Voorbeeld van een weekly spread op twee pagina's
Voorbeeld van een week overzicht met vak verdeling
Voorbeeld van een weekly spread met kolommen voor in je bullet journal

De dagelijkse overzichten bestaan doorgaans uit één pagina met alle punten voor die betreffende dag. Alle afspraken, to-do lijst en notities. Hieraan kun je ook makkelijker een dagboek sectie toevoegen als je dat zou willen.

Voorbeeld van een daily spread voor in je bullet journal in het Nederlands

Esther, hoe werk jij met week overzichten

Bij mij varieert mijn ‘weekly’ regelmatig. Het is maar in welke bui ik ben of ik er een happening van maak of het bij een simpel overzicht hou. Hoe ik het week overzicht opzet is ook afhankelijk van hoe druk ik het heb. In deze pandemie tijd (2020) is mijn agenda een stuk rustiger, waardoor ik vaak een weekly en daily ineen maak.

Voorbeeld van een weekly spread en daily ineen in het Nederlands voor je bullet journal

Maar heb ik een drukke agenda, dan schakel ik vaak ook een dag overzicht in, zodat ik meer aantekeningen kwijt kan. Zoals ik al vaker heb geschreven, dit is het mooie van een bullet journal, het is zo flexibel als je zelf bent 😊

Je planner aan de kant leggen

Ik zie regelmatig in groepen op Facebook of posts op Instagram voorbij komen dat men zich afvraagt of er meer mensen zijn die ‘achterlopen’ met hun planner. Dat is jammer, want het legt druk op diegene om de planner bij te werken en dat is nu precies het tegenovergestelde van wat we willen bereiken met het gebruiken van een bullet journal.

Er is ergens iets verschoven, want de planner dient jou en niet andersom. Als je hem die dag niet hebt gebruikt, heb je hem niet nodig gehad of zijn zoveel afwijkende zaken op je pad gekomen dat het even niet anders is. Het leven is geen perfect plaatje en daarmee je planner evenmin.

Gebeurt het vaker dat je de planner dagen of zelfs weken niet aanraakt, maar je wilt toch grip op zaken krijgen. Kies dan eens een tijdje voor een eenvoudige opzet, gewoon een pen en boekje, meer niet. De dag erboven en je taken eronder. Zo kun je toch aan overzicht werken, maar haalt het de druk van je af om alles perfect bij te houden. Een mooie quote van “Omdenken” is:

 

Als ik niet zo'n perfectionist was, zou mijn leven perfect zijn.

Resumé

Met een week overzicht zie je in één oogopslag wat er te doen staat de komende week of weken, als je een paar weken vooruit maakt. Het is voor het migreren van taken eenvoudiger en het kan ruimte besparen in je planner. Je kunt een week overzicht zo opzetten dat het gebruik van dagelijkse overzichten niet nodig is en het is mogelijk allerlei trackers erin op te nemen. Of je nu kiest voor een weekly met tekeningetjes, washi tape of andere versiersels of een simpele zwart-wit lay-out zonder opsmuk, het moet jou dienen. Jij moet profijt hebben van het gebruik van deze opzet. ♥

Begrippenlijst

Overal op het internet lees je termen als lay-out, spread, weekly, migreren, bujo, Leuchtturm etc. Ik heb een lijst opgesteld met de meest voorkomende begrippen in de planner wereld. Heb je aanvullingen? Dan hoor ik dat heel graag 😊

Begrippen en termen in de bullet journal wereld uitgelegd in deze begrippenlijst. Gratis downlaod.

Download hier de lijst waarop meer dan 55 begrippen staan beschreven.

Geen bericht meer missen?
Je weet wat te doen 👇💚

Week overzicht voor in je bullet journal, thema dieren thema hond
Week overzicht voorbeeld in een dierenthema in het Nederlands
Een hondenthema als week overzicht in een bullet journal in het Nederlands
Voorbeeld van het gebruik van een stencil in je bullet journal

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLNL